444809
444809
444809
444809
444809

Kako je nastala jedna od najstarijih i najljepših hidroelektrana u Hrvatskoj

  • , 28.07.2016., 14:21
  • Autor:
  • komentara

Smještena na rijeci Kupi iznad ozaljskog Slapa, HEP-ova HE Ozalj zaštićeni je spomenik kulture koji simbolizira početak elektrifikacije ubrzanog razvoja grada Karlovca i njegove okolice.

 
 
 
 
Video: HEP
Video: HEP

Jeste li se ikada pitali odakle dolazi električna energija kada navečer upalite svjetlo u sobi ili pak uključite laptop u struju? Ako ste iz Karlovca i okolice vjerojatno je proizvodi jedna od najstarijih hrvatskih hidroelektrana u pogonu, smještena u bajkovitom zelenom okruženju, na rijeci Kupi iznad pjenušavog ozaljskog slapa. HEP-ova HE Ozalj zaštićeni je spomenik kulture koji simbolizira početak elektrifikacije i ubrzanog razvoja grada Karlovca i njegove okolice.

Sve ove godine, od davne 1908., radi u istim gabaritima i objektu kao i proteklih sto godina, kaže naš sugovornik direktor HE Ozalj, Milan Sabljak, dok je oprema djelomično mijenjana. Trenutno je ova prekrasna hidroelektrana u rekonstrukciji pri čemu se ni u kojem slučaju ne smiju narušiti elementi starine. Kako je krenula priča o ovom prekrasnom zdanju, u čijoj je izgradnji imao prste i sam Nikola Tesla, pogledajte u video prilogu.

Munjara grada Karlovca

Munjara grada Karlovca, kako je nazvana u svojim počecima, počela je s gradnjom 1907.godine, čak 12 godina nakon što je nastala prva ideja o njezinoj izgradnji. Danas prepoznatljivi znak grada Ozlja, ova prekrasna hidroelektrana izgrađena je za potrebe rasvjete grada Karlovca. Zanimljivo je da je grad na četiri rijeke po uvođenju električne struje, bio drugi grad u Hrvatskoj s javnom električnom rasvjetom , dok je prvi bio Šibenik 1895.

Njezina gradnja trajala je tek 15 mjeseci pod rukovodstvom graditelja Valerijana Riezsnera te poznatog projektanta i arhitekta Hermana Bollea. Kameno zdanje nalik na dvorac ili kakvu utvrdu s krunasto nazubljenim ukrasima i skladnim arkadama, okruženo stražom visokih smreka, jedno je od najljepših primjera industrijske arhitekture, a nakon više od sto godina, uz više od 5 000 sati rada godišnje, još uvijek proizvodi dragocjenu takozvanu 'zelenu' električnu energiju.

A gdje je električna energija tu je i Nikola Tesla. Naime, ovaj poznati izumitelj iz Smiljana, završio je gimnaziju u Karlovcu, čiju je lokalnu upravu nekoliko godina kasnije savjetovao i dao 'zeleno svjetlo' za izgradnju spomenutog objekta na ovoj lokaciji. Istog dana kada je ova hidroelektrana puštena u pogon utemeljena je i "Elektra" Karlovac, danas dio tvrtke HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o., odnosno distribucijsko područje "Elektra" Karlovac. Kao jedna od najvećih proizvodnih tvrtki u Hrvatskoj, a s obzirom i na djelatnosti kojima se bavi te broj zaposlenih, HEP je svjestan svojih utjecaja na okoliš i potpuno je predan načelima ekološki prihvatljive proizvodnje, energetske učinkovitosti i održivog poslovanja.

Da je dobivena energija iz HE Ozalj čista i ekološki sigurna, dokazuje činjenica da je prije osam godina, dobila certifikate za zelenu energiju, kao i sve hidroelektrane u Hrvatskoj. Kupači u neposrednoj blizini objekta to dodatno potvrđuju.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se