Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potražili smo odgovor

Kako je moguće da se u državnim tvrtkama godinama radi bez doprinosa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada država ne plaća uredno svoje obveze, onda najčešće nema ni komentara od vladajućih. Danima donosimo priče o tvrtkama koje su u vlasništvu države, a u kojima radnici mjesecima nisu primili plaću, u nekima godinama nisu uplaćivani ni doprinosi.

Dok radnici traže formulu za plaćanje svojih računa, u politici se ovaj problem svodi na prebacivanje odgovornosti. Smjene su im prisjele. Rade bez plaće. I to u tvrtkama u vlasništvu države. Sloga iz Požege, Goričanka Nova iz Velike Gorice, Bizovačke Toplice samo su neke od njih. "Zadnja plaća je bila za drugi mjesec", kaže jedna radnica toplica.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Opravdanost Ustavni sud odbio zahtjev udruge poslodavaca: "Riječ je o samo jednoj od niza mjera Vlade'' Slika nije dostupna 'Nije politički mudro' HUP Vladi: Ne bi trebali oporezivati zadržanu dobit staru 10 godina

Bez doprinosa negdje se radi i godinama. Kako je moguće, na to nema odgovora. Država najavljuje uvođenje reda, ali ni sama svoje račune ne plaća. Ovdje u ministarstvu gospodarstva krojili su se novi zakoni, no, s druge strane kada je riječ o problemima s tvrtkama u vlasništvu države o kojima već danima izvještavamo, nema komentara.

Hrvatska udruga poslodavaca s pravom upozorava, privatni sektor stalno je pod povećalom, a zakoni bi trebali biti jednaki za sve. "Prava i zakonske obveze svih su iste, i za javna poduzeća, i za privatna. I za jedne i druge zakoni se moraju primjenjivati na identičan način", ističe Ivan Miloloža iz HUP-a.

Očito se ne primjenjuju. Optužbe idu i na račun prošle vlasti koja je, kako se neslužbeno može čuti od vladajućih, ostavila nered. "Ja mislim da taj alibi koji oni koriste već pet šest mjeseci polagano više nikoga ne zanima. Već je vrijeme da pokažu što su oni to u stanju, a pa ako je i bilo nešto u mandatu prošle Vlade - zašto do sada već nisu ispravili?", pita se bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Do tada, radnici čekaju da se netko sjeti poštivati njihova osnovna prava, na rad i plaću.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene