Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija izmakla kontroli

Najsiromašnija u Hrvatskoj - Općina u kojoj je pravi srećković onaj tko ima bilo kakav posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz socijalnu naknadu i na teret države živi svaki treći stanovnik Kistanja. Općina je to s najvećom stopom rizika od siromaštva u Hrvatskoj. Dok su razvojni programi i nova radna mjesta još uvijek na razini obećanja, u porastu je jedino iseljavanje.

Besposleno i bez perspektive. Tako u Kistanjama živi Đorđe. Štand na kojem radi ljeti sada je prazan jer kupaca nema pa životne troškove veći dio godine sam ne može podmiriti.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura"

„Do Nove godine će biti para, poslije se životari. Živi se od skrbi“, kaže Đorđe Bezbradica.

U Kistanjama se kaže da je pravi srećković onaj tko ima bilo kakav posao. Industrija je odavno propala, radna mjesta ugašena.

„Ja sam nezaposlena, suprug nezaposlen, imamo petero djece. Živimo od socijale“, kaže Ljubica Dodić iz Kistanja.

Najosjetljivija općina

Sve je to Kistanje pretvorilo u socijalno najosjetljiviju općinu u Hrvatskoj.

U Kistanjama službeno živi 3.500 stanovnika, a prema Zavodu za statistiku, stopa rizika od siromaštva iznosi čak 74 posto. Tri četvrtine stanovništva živi uz mjesečna primanja manja od 2.000 kuna, a njih čak 1.300 prima neki oblik socijalne naknade.

„Do svega ovoga nažalost su dovele razne situacije u proteklih 27 godina – sve i svašta“, kaže Goran Reljić, načelnik Kistanja (SDSS).

A to „sve i svašta" odnosi se na rat, međunacionalne tenzije i slom gospodarstva. Ali postoje i drugačija objašnjenja.

„1.000 stanovnika koji su fiktivno prijavljeni. To je najjači razlog zašto je jednostavno slika takva i zašto smo po Zavodu za statistiku najsiromašnija općina“, kaže Roko Antić, donačelnik Kistanja (HDZ)

Štogod bio razlog, situacija je izmaknula kontroli, što se vidi i u kistanjskoj školi. Zbog iseljavanja, sve je više praznih klupa.

„U zadnjih 5 godina izgubili smo trećinu učenika. Sa 301 maksimalnog učenika, što smo imali, sad smo pali na 204“, kaže Sanja Marasović Stručić, ravnateljica OŠ Kistanje

Pomoć države kao slamka spasa

Kao slamku spasa ministrica Murganić obećava pomoć države i razvojne programe.

„Nova radna mjesta i bolje plaćena radna mjesta, gdje će se osjetiti razlika između plaća, onog što čovjek ostvari od svog rada, i od socijalnih naknada“, kaže Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (HDZ)

Svako ulaganje državi je u konačnici isplativije od isplate socijalne pomoći. A nova perspektiva jedino je što bi što Kistanje moglo skinuti s neslavnog trona siromaštva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene