Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MALI VJEROVNICI STRAHUJU

Kako će Vlada zaštititi male poljoprivredne proizvođače?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede u srijedu se sastao s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Matijom Brlošićem. Iz njegova kabineta je priopćeno kako će Vlada istim modelom zaštite braniti ugrožene interese, kako velikih tako i malih poljoprivrednih gospodarstava.

Hrvatska poljoprivredna komora od Vlade je tražila da, ako na snagu stupi takozvani Lex Agrokor, u Vijeću vjerovnika bude i jedan predstavnik malih poljoprivrednih proizvođača.

Pročitajte i ovo Štrajkovi u Europi - 5 Pitanje budućnosti Važan europski plan je u opasnosti Digitalno selo VAŽAN PROJEKT Prvo digitalno selo: Budućnost je stigla i u Hrvatsku, pogledajte kako izgleda suvremeni uzgoj pšenice

U Piškorevcima pokraj Đakova o situaciji se javila novinarka NoveTV, Anita Martinović, koja je o ovoj neizvjesnoj situaciji za male vjerovnike dobila i komentar predsjednika komore.

Na pitanje ima li potporu Vlade za to te je li jedan predstavnik u Vijeću vjerovnika dovoljan osigurač da se mali vjerovnici naplate, predsjednik HPK Matija Brlošić je izjavio:

„Mi smo podnijeli zahtjev Vladi RH, razgovarali smo i s ministrom poljoprivrede i očekujemo da vlada postavi tog jednog našeg predstavnika koji će zastupati male proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Vidimo sada da razgovaraju samo veliki, dakle, o onima malima se ne govori puno. Istina je da oni ne potražuju puno financijskih sredstava, ali ih ima ogroman broj.“

Osim toga, Brlošić se osvrnuo i na to koliko je trenutno malih proizvođača vezano uz Agrokor i koliko njih bi moglo imati izravne posljedice zbog ove nestabilne situacije.

„Po našim procjenama, direktno oko tisuću obiteljskih gospodarstava, a indirektno preko organizatora proizvodnje pa i nekoliko tisuća. Kad još pobrojimo i brojeve članova, dolazimo do jednog velikog broja. Ovakva situacija ako ide u najgorem smjeru, u kojem ne želimo da završi, za poljoprivredu bi doista bio težak udarac, najveći poslije rata.“

Mali proizvođača je mnogo, ali nemaju veliku snagu. Danas smo saznali izravno od malih proizvođača poljoprivrednih proizvoda kako se oni nose sa situacijom, ali je činjenica da ih nitko još ne može kao skupinu predstaviti.

„Sigurno da svatko mora imati svoga predstavnika. Vidimo da su se veliki udružili, da imaju svoje predstavnike, gospodarska komora je okupila one velike, HUP velike, samo su ostali primarni poljoprivredni proizvođači koji evo, još uvijek nemaju svoga. Ali tu je Hrvatska gospodarska poljoprivredna komora. Nismo još uvijek jaki koliko trebamo, ali evo zasigurno ćemo se potruditi i zastupati interese svih malih dobavljača i vjerujem da ćemo u tome uspjeti.“

Osim predstavnika, važno je napomenuti i još jednu inicijativu koja će pomoći da se mali i veliki dobavljači održe na životu. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je da će odmah iza Uskrsa krenuti isplata druge rate izravnih potpora poljoprivrednicima, koja iznosi skoro milijardu kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene