457777
457777
457777
457777
457777

KAKO ĆE SE RASPODIJELITI 20 MILIJUNA KUNA Stranke uskoro dobivaju naknade za troškove kampanje

  • , 21.11.2016., 10:41
  • Autor:
  • komentara

Do kraja tjedna na račune političkih stranka, nezavisnih lista i kandidata za zastupnike nacionalnih manjina koji su sudjelovali na rujanskim izborima te izborili mjesto u Hrvatskom saboru sjest će sredstva kojima će naknaditi troškove koje su imali u kampanji.

 
 
 
 
Sabornica (Foto: Pixell)
Sabornica (Foto: Pixell)

Krajnji rok za uplatu sredstava je petak, 25. studenoga. Zakon, naime, propisuje da se naknada izbornim sudionicima isplaćuje u roku 60 dana od dana objave konačnih službenih izbornih rezultata, što je kod prijevremenih parlamentranih izbora bio 26. rujna. Naknade će se isplatiti na posebne račune otvorene za financiranje kampanje.

Svi preduvjeti za to praktično su ispunjeni, Vlada je u četvrtak Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) odobrila četvrtu, posljednju ratu sredstava za pokriće izbornih troškova, u kojoj su i naknade za troškove kampanje, a DIP-ove stručne službe pregledale su financijska izvješća o financiranju kampanje i izradile nalaz.

Formalno, taj nalaz mora proći i sam DIP, pa kada se to dogodi javnost će precizno znati tko će i koliko dobiti na ime naknade, odnosno hoće li biti uskrata i zbog kojih propusta.

Tada će biti jasno i hoće li se potrošiti svih 20,4 milijuna kuna koliko je Vlada predvidjela za naknade izbornih troškova i koga će DIP zbog propusta morati prijaviti DORH-u.

Sada je konačno potvrđeno da je na provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora potrošeno 7,5 milijuna kuna manje nego za redovne izbore u studenom - za redovne je potrošeno 121 miljun kuna, za prijevremene 113,5 milijuna kuna. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se