Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prostorno uređenje

Kajin pozvao na opću legalizaciju u prostornom planiranju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi su podržali izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji, poslanog u hitnu proceduru, a kojima se zakonske odredbe postupovne naravi usklađuju sa Zakonom o općem upravnom postupku.

Zakonskim se izmjenama, među ostalim, jamči pravo na žalbu i mogućnost da se u tijelima državne uprave u dva stupnja odlučuje o pravima i obvezama pojedinaca.Tako će se protiv dozvole za uklanjanje objekta, koju je izdalo nadležno upravno tijelo, moći izjaviti žalba Ministarstvu, a protiv prvostupanjskog rješenja koje je donio građevinski inspektor predviđa se mogućnost žalbe povjerenstvu, kao drugostupanjskom tijelu.

Članove tog drugostupanjskog tijela, kako je kazala Marina Matulović Dropulić (HDZ), imenovat će vlada u roku od 60 dana. Iako su SDP-ovci podržali predložene zakonske izmjene, Mirela Holy (SDP) upozorila je na potrebu odvajanja prostornog planiranja od gradnje.U tom bi smislu, kako je kazala, trebalo donijeti dva zakona - Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji, čime bi, po njezinom mišljenju, prevencija korupcije bila djelotvornija.

Po mišljenju Bore Grubišića (HDSSB) izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji 'zaboravljaju na kronični problem hrvatskog društva' - davanje smjernica u smislu legalizacije nelegaliziranih objekata.

Osvrćući se na odredbu o tome da žalbu protiv rješenja građevinskog inspektora ne riješava više povjerenstvo resornog ministarstva već povjerenstvo vlade, Grubišić je kazao kako to više 'nije šija nego vrat' I Damir Kajin (IDS) zalaže se za 'opću legalizaciju svega što je moguće uskladiti s prostornim planovima'. 'Tu leži deset milijardi kuna, otvaraju se obrti, radna mjesta, kreditne linije', poručio je Kajin, pozivajući vladu da izradi zakon o općoj legalizaciji.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene