Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Obljetnica ustavnog zakona

'Kada opada broj pripadnika manjina, znači da sustav još ne vrijedi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svjetlu popisa stanovništva, koji je pokazao da se smanjuje broj nacionalnih manjina u Hrvatskoj, u Saboru je obilježena 10. obljetnica donošenja ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Pitanje manjinskih prava u Hrvatskoj i dalje izaziva velike podjele u društvu, a disonantnih tonova nije nedostajalo ni u svečarskom ozračju.

Smanjen broj manjina u Hrvatskoj, ponajviše srpske, ljuti njihove političke predstavnike. 'Mi koji se time bavimo, a koje se nerijetko u javnosti karakterizira etno biznismenima i prljavim ucjenjivačima velikih stranaka', kaže Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Pročitajte i ovo Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića Slika nije dostupna Protiv Ustavnog suda Pupovac: Manjine ne postoje da bi netko na njima vježbao nacionalističke stavove

Pupovac aludira na predsjednika Josipovića, jer on ga je nazvao etno biznismenom. Najveća manjina u Hrvatskoj po popisu stanovništva izgubila je najviše ljudi. Gube i ostali. 'Kada opada broj pripadnika manjina, znači da sustav još ne vrijedi i da se mora poboljšati', kaže Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine.

>> Popis stanovništva u Srbiji: Veliki pad broja Hrvata

Svi se slažu da je najbolje uređeno političko djelovanje manjina. 'Mislim da je pitanje zastupljenosti manjina u Saboru završena tema. Nema šanse da se mijenja odredba po kojoj oni u posebnoj izbornoj jedinici mogu birati svoje predstavnike', kaže ministar uprave Arsen Bauk.

Zastupnicima manjina status u Saboru ponekad omogući svega nekoliko stotina glasova i to zahvaljujući ustavnom zakonu. 'Možda je neskromno reći, ali Hrvatska bi mogla drugima biti primjer kako poštuje manjine i ne čini razliku', kaže predsjednik Sabora Josip Leko.

Manjine su bez obzira na kritike, uvijek uz vlast. I nerijetko su na meti kritika zbog trošenja proračunskog novca.'Živimo u okolnostima recesije i krize, a te i takve okolnosti plodno su tlo za iskazivanje netrpeljivosti, ksenofobije i diskriminacije', kaže Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

Svi su isticali kako prava manjina nisu dodatna prava već njihova osnovna, ljudska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene