Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S posla na groblje

Kada Europljani idu u penziju? Loše vijesti za Hrvate u Irskoj, ali dobre za stanovnike jedne nama susjedne zemlje

Ilustracija: GettyImages
Ilustracija: GettyImages
Listu zemalja u kojima se najranije odlaze u mirovinu predvode Rusija, Bjelorusija, Ukrajina i Mađarska, dok najkasnije u mirovinu odlaze stanovnici Grčke, Islanda i Norveške.

Hrvatski sindikati kreću u prikupljanje potpisa za referendum protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina. Tri sindikalne središnjice okupljene u inicijativu "67 je previše" predlažu povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina umjesto 67, ali i umanjenje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu s 0,3 na 0,2 posto.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Prosvjed sindikata Ususret Prazniku rada Hrvati ocijenili rad sindikata: Pogledajte rezultate ankete

Hrvatska stranka umirovljenika danas je podržala referendumsku inicijativu te poručila da "Vlada RH pokušava teret loših politika u posljednjih 30-ak godina prebaciti na radnike", što smatraju nedopustivim. 

"Građani Republike Hrvatske poslije 65. godine života žive u zdravlju u prosjeku 5 godina, dok je prosjek Europske unije 10 godina, što znači da Vlada ovom mjerom direktno utječe na smanjenje kvalitete života naših ljudi", kažu iz HSU-a. 

Prema aktualnom Zakonu o mirovinskom osiguranju, muškarci u Hrvatskoj pravo na punu starosnu mirovinu stječu s navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža, dok žene u mirovinu odlaze s navršene 62 godine starosti uz 15 godina staža. Vlada produljenje dobi za odlazak u mirovinu opravdava posljedicama demografskih kretanja i sve duljeg životnog vijeka te tvrde da je u skladu s realnošću u Europskoj uniji.

Provjerili smo stoga u kojim se zemljama Europe najviše isplati zaraditi mirovinu. Kad je riječ o regiji, ako se izmjene zakona usvoje, bit ćemo izjednačeni sa susjedima. Sa 65 godina u mirovinu se ide u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, no u zadnje dvije države žene u mirovinu idu sa 61 odnosno 60 godina.

Promatramo li Europsku uniju, ljestvicu predvode Grčka, Island i Norveška, u kojima se u mirovinu ide sa 67 godina (muškarci i žene). Slijede Irska, Nizozemska i Portugal sa 66 godina te Italija i Švedska sa 66 godina za muškarce i 63 godine za žene.

U Irskoj, u koju iseljava veliki broj Hrvata, minimalna dob za odlazak u mirovinu 2021. iznosit će 67, a 2028. čak 68 godina. 

U mirovinu najbrže odlaze stanovnici Rusije i Bjelorusije (60 za muškarce i 55 za žene) te Ukrajine (60 za muškarce i 57 za žene).

Kad je riječ o najnižoj prosječnoj dobi odlaska u mirovinu (objedinjeno za žene i muškarce) ljestvicu u Europskoj uniji predvodi Malta sa 62 godine i naši susjedi Mađari sa 63 godine, ali i ta brojka postepeno raste, tako da će i oni od 2022. u mirovinu s 65 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene