Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kilometri pod minama, a novca nema

Kada ćemo doživjeti Hrvatsku bez mina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ekonomske krize, stranih je donatora sve manje, a državni proračun sve tanji. Zato više nema ni novca za razminiranje.

Od kuće do minskog polja tek nekoliko koraka. Već 15 godina Niko živi uz mine. 'Odavde pa skroz do Rosinjače taj put tu, to je sve bilo posijano minama', kaže Niko Knežević iz Antunovca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti opasnost od mina Osam mještana Strošinaca odbija evakuaciju: 'Želim biti u svojem domu, sa svojom stokom' Slika nije dostupna Razminiranje u Hrvatskoj 'Ne možemo biti normalno društvo dok imamo mina na tlu'

Niko najviše strahuje za unuke. 'Dođu oni tu kod mene. Nema majci mrdanja. Ograda, unutra, lopta, igrajte se. Kad pođete, u kola i kući. Ne znaš ti što more zaostat', boji se Niko.

A zaostalo je toga dosta. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj 736 četvornih kilometara još uvijek pod minama. Kilometri pod minama, a novca sve manje.

>> Crna statistika: Čak 13 ljudi iz ove ulice je poginulo od mina!

'Međunarodna kriza svugdje. Nova žarišta. Nije Hrvatska jedina, nije u centru pažnje i sad je puno teže dobiti donacije', kaže ravnateljica Ureda za razminiranje Dijana Pleština.

Nema donacija, a i državni proračun je sve tanji. Kako bi se Hrvatska potpuno očistila od mina potrebno je 4 milijarde kuna. Ove je godine iz proračuna izdvojeno oko 200 milijuna kuna, što je svega 5 %. Nastavimo li toliko malo izdvajati i narednih godina vidljivo je da Hrvatska neće ispuniti svoju obvezu i do 2019., te zemlju očistiti od mina.

Ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje najavljuje racionalizaciju troškova. Krenut će od raskošne Uprave Hrvatskog centra za razminiranje. Skromnija uprava trebala bi značiti više proračunskog novca, ali i više donatora.

'Svaki novac pomaže, da. Ali ono što najviše pomaže je ozbiljan rad i pravi sustav', kaže Pleština.

75-godišnji Niko više ne vjeruje da će doživjeti Hrvatsku bez mina. Narod siromašan, a zemlja bogata minama. Procjenjuje se da ih je čak 90 tisuća. U svakom trenutku svaka od njih može eksplodirati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene