Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odjeci prisluškivanja

'Kad pomislim da je netko pratio moje tajne pozive, e to me malo sablažnjava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija bi, zbog afere praćenja novinara i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, mogla dobiti jači nadzor. Kada stigne izvještaj unutarnje kontrole, razmotrit će se ima li osnova za kazneni progon zbog eventualnih zlouporaba policijskih ovlasti.

Josip Bohutinski jedan je od petero novinara koje je prisluškivala policija kako bi otkrila odakle cure informacije iz tajnih uskočkih istraga. 'Kad pomislim da je netko pratio pozive što se tiče mog privatnog života, e onda me to malo sablažnjava', kaže Bohutinski.

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno'' Paljenje svijeća za novinarke i novinare - 1 HND i Sindikat novinara Hrvatske Bdjenje i zapaljene svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi

Preko novinara, iako oni nisu bili osumnjičenici, htjelo se doći do propusne točke u sustavu tvrdio je jučer bivši ministar policije Tomislav Karamarko. 'Sudionici postupka koji su imali te dokumente i informacije iz istraga oni su znači mogli odati tajnu mi nismo nikako mogli odati tajnu mi smo samo mogli objaviti', dodaje Bohutinski.

Izlistima brojeva mobitela novinara policija je smatra unutarnja kontrola zlorabila ovlasti. Novinarsko društvo zahtijeva odgovore. 'To što je policijskom vrhu tada bilo oportuno i jednostavnije staviti novinare pod tajni nadzor nego možda tajno nadzirati i pratiti odvjetnike, tužitelje možda i samog glavnog državnog odvjetnika to doista nije naš problem da se novinarima na ovako grub način krše prava', tvrdi Ana raić Knežević iz HND-a.

>> Ostojić: Nije bilo prisluškivanja, ali radili su izliste i uništavali dokaze; Karamarko: Sve je bilo po zakonu

O izvješću unutarnje kontrole sredinom siječnja raspravljat će i saborski odbor za unutarnju sigurnost. Tražit će se i jači nadzor nad policijskim izlistima brojeva kojih na godinu bude i četrdesetak tisuća. 'Da se uvede redoviti izvanredni nadzor nad time što radi policija i s druge strane da se dođe do promjene zakona, zakonskih normi kako bi se uveo i stručni nadzor nad pregledom, da se vidi tko sluša i zašto sluša', rekao je Miroslav Tuđman.

'Ova cijela situacija pokazuje da ljudi koji su se nazivali velikim profesionalcima su radili zlouporabe u sustavu', smatra SDP-ov Igor Dragovan.

Ima li osnova za kazneni progon tada odgovornih u policiji i Ministarstvu unutarnjih poslova utvrđivat će i državno odvjetništvo nakon što im se proslijedi izvještaj policijske unutarnje kontrole.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene