Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legenda splitske Jadrolinije

Kad ga vide, svi znaju da je počelo ljeto: Dobri duh Splita odlazi u mirovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malo je onih koji za vrijeme velikih gužvi ili smjena turista nisu čuli za Antu Mrvicu. Kada bi se legenda splitske Jadrolinije pojavila na TV ekranima, označavalo je to početak sezone.

Dobri duh splitske trajektne luke, Ante Mrvica, nakon 45 godina rada, odlazi u mirovinu.

Pročitajte i ovo Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku... Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura"

Prve pozive primi već u 5 ujutro kad je, kaže, najveća navala. Na dan ih obavi oko 450, ovisno o tome je li radni dan ili vikend. Najgori su oni koji zovu nakon ponoći.

"Ili je požar ili je prometna. Ili se nešto dogodilo na otocima", kaže.

Radi domaćih, ali i inozemnih putnika tu je od ranog jutra. I tako posljednjih 27 godina. Pod kontrolom ima cijelu gradsku luku. U svakom trenutku zna sve redovite i izvanredne linije, raspored brodova, broj putnika. Domaći ga znaju, ali i poneki stranci. Tko god ga zaustavi, spreman je pomoći. Nakon toliko iskustva, kaže, već prema licu zna profil putnika.

"Znamo za gospodina Mrvicu. On je ikona luke. Bez njega nema funkcioniranja", kaže Splićanka Katija. "Uvijek je nasmješen... Uvijek je sretan", dodaje njezin sugrađanin Andrija.

Ploviti je počeo jako mlad. Osamnaesti rođendan dočekao je na Atlantiku. 45 godina radnog vijeka sad je iza njega. Bilo je tu svega, kaže, od lijepih trenutaka do onih opasnih.

"Imali smo napad pirata u centralnoj Americi kad su nas Gvatemalci napali. Digli čitavu posadu na palubu, postavili mitraljerska gnijezda", prisjeća se.

Završio je pomorski fakultet, magistrirao, doktorirao logistiku i menadžment, a danas sve to prenosi svojim studentima. Uz teoriju, uči ih i praksi.

"Ipak kad vi to vidite na svoje oči, stvorite potpuno drugačiju sliku i to što je bilo plastično ostane trajno i duboko u sjećanju", ističe na kraju gospodin Mrvica.

Još dva tjedna i dobri duh trajektne luke odlazi u mirovinu. Posvetit će se, kaže, znanosti, poljoprivredi i amaterskom lovu na lignje u rodnom Žirju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik?

Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene