Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak nema preseljenja

Jureško Kero: Ured predsjednice za sada na Pantovčaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice Jadranka Jureško Kero izjavila je u utorak da Ured predsjednice za sada ostaje na Pantovčaku, a nakon što Kolinda Grabar-Kitarović preuzme dužnost u dogovoru sa svim relevantnim službama bit će donešena odluka "gdje i kako dalje".

"Ured izabrane predsjednice bit će na Pantovčaku, gdje je bio i dosada, a kad preuzme svoju funkciju onda će odlučiti, u dogovoru sa svim relevantnim službama, gdje i kako dalje", kazala je Jureško Kero novinarima u vili Prekrižje nakon što je predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Branko Hrvatin uručio Grabar-Kitarović Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prve preinake Ured predsjednice se 'značajno smanjuje', Titova bista odlazi u muzej Slika nije dostupna Nema ni naznake preseljenja Nova predsjednica vlast će ipak preuzeti na Pantovčaku!

Jureško Kero potvrdila je da će biti smanjen broj savjetnika i djelatnika u Uredu te dodala da je u tijeku izrada nove sistematizacije.

FOTO Grabar Kitarović ispisala se iz HDZ-a

"Da biste smanjili broj radnih mjesta i postavili nove ili zadržali stare, trebate provesti novu sistematizaciju. O tome odlučuje izabrana predsjednica, a mogu potvrditi da će sigurno biti manji broj savjetničkih mjesta, kao i da će se smanjiti broj djelatnika. Koliko točno, to još ne znamo jer treba ući u Ured, vidjeti koji su sve djelatnici gore, ali štedjet će se na svim područjima", naglasila je.

Inauguraciju pratite uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr u nedjelju od 11:30 - kroz događaj će nas iz posebnog studija na Markovom trgu voditi najiskusniji reporterski dvojac, Ivana Petrović i Mislav Bago. Podsjetila je kako je Grabar-Kitarović bila ministrica vanjskih poslova pa dobro poznaje vanjsku politiku, društvene teme i politička događanja u zemlji, tako da joj neće trebati veliki broj savjetnika. "Osim toga, koristit će, kao i tijekom kampanje, stručnjake iz cijele Hrvatske kojima bi, držim, bila čast da ih predsjednica Republike zamoli za mišljenja. A uvijek je, naravno, njena odluka zadnja", dodala je Jureško Kero.

Grabar-Kitarović je do jučer imala privremeni ured u hotelu Sheraton, a mediji su navodili kako je riječ o luksuznom predsjedničkom apartmanu, što je Jureško Kero demantirala ustvrdivši kako je korišten jedan ured u tom apartmanu, a ukupni trošak iznosio je nešto manje od 45.000 kuna.

"Nema luksuza, moramo se već jednom naučiti da moraju postojati privremeni uvjeti za rad. Ova tranzicija od 40-ak dana, od kraja izbora do inaugiracije, je upitna. Treba je zakonima regulirati. Treba se znati što u tom razdoblju radi novoizabrani predsjednik ili predsjednica. Mi smo se snašli i nije riječ ni o kakvom luksuzu pa nema razloga da se to medijski napuhava. Kad je Ured predsjednika predložio vilu Prekrižje odmah je to prihvaćeno", rekla je Jureško Kero.

Popis uzvanika za inauguraciju u nedjelju uglavnom je zaključen, ali su još moguće nadopune. Pokušavamo da bude što više ljudi ali, nažalost, premalo je mjesta za sve koji žele doći, rekla je Jureško Kero dodajući da primaju pozive građana iz svih krajeva Hrvatske koji žele doći na inauguraciju.

Možda bi bilo bolje da se inauguracija, koja je do sada uvijek bila na Markovu trgu, održava na većem trgu ili mjestu gdje može doći veći broj građana, dodala je.

Ukupan broj znat će se nakon dogovora s policijom, a Jureško Kero procjenjuje da će ih biti oko tisuću. "Pokušavamo izaći građanima u susret kako bi mogli nazočiti tom povijesnom činu, kažem povijesnom jer prvi puta imamo predsjednicu Republike", rekla je.

Potvrdila je i da će troškovi biti oko 600.000 kuna, kao i prilikom inauguracije Ive Josipovića. "I dalje u tim okvirima surađujemo s Uredom predsjednika i pokušavamo zaista štedjeti", kaže Jureško Kero. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene