Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Daimler

Jurčić: Nitko mi ništa nije nudio, želim da sve završi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pala su prva hrvatska uhićenja u aferi Daimler - aferi sumnjive nabave vatrogasnih vozila otkrivene u Americi prošle godine. Tada je Njemačka tvrtka priznala da je tijekom 10 godina podmićivala 22 vlade, među kojima i Hrvatsku.

Policija je uhitila trojicu bivših direktora ozaljske tvrtke IM Metal koji su poslovali s Daimlerom. Ivan Žabčić, Marko Vuković i Tomica Godac, trojac su koji je uhićen u aferi Daimler. Tereti ih se za zlouporabu položaja i pranje novca. Njemačka tvrtka dvojici je uplatila 250 tisuća eura na privatne račune. Kupili su nekretnine i iznajmljivali ih istoj tvrtki. Trećeosumnjičenom je na račun njegove tvrtke u Americi uplaćeno milijun i 600 tisuća eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Produžen im pritvor Afera Daimler: Osumnjičeni poriču optužbe Slika nije dostupna Pokretanje istrage Slučaj Daimler: Osumnjičeni u 30-dnevnom pritvoru

'Radi se o konzultantskim poslovima koji nikada nisu bili obavljeni, a fiktivno su bili prikazani kao poslovi savjetovanja vezano za radnje koje treba obaviti kako bi se ugovorili poslovi nabave 210 vatrogasnih vozila s Vladom', rekla nam je Aleksandra Ljuba iz MUP-a.

SDP-ovci nisu pod istragom

Istragom nisu obuhvaćena politička imena iz tadašnje SDP-ove Vlade koja je sporna vozila nabavljala. Sve se otkrilo nakon što je u Americi potvrđeno da je ta tvrtka za poslove potplaćivala dužnosnike u čak 22 države, među njima i Hrvatskoj. Spominjalo se čak četiri milijuna eura mita na privatnim računima i off shore kompanijama.

'Ja bi najradije da se ta istraga čim prije završi. To je u interesu nas koji smo potpisnici, to je u interesu svih političara, a u konačnici i države', ističe Ljubo Jurčić na pitanje je li ga strah afere. 'Što se tiče mene meni nitko ništa nije nudio', dodaje. Ljubo Jurčić kao tadašnji ministar gospodarstva potpisao je ugovor s Daimlerom. Kaže, po dužnosti. Isto poručuje i Šime Lučin, kao i Mato Crkvenac koji je uz Stjepana Mesića navodno lobirao za taj posao. Bivši predsjednik Mesić, pak, ne želi ništa izjavljivati dok ne dozna više detalja. Politička koplja oko Daimlera lome se već dugo. HDZ tom aferom svako malo prijeti SDP-u.

30.000 dokumenata iz SAD-a

'Neka konačno krenu optuživati i krenu istraživati. neka konačno kažu tko je to dobio novac navodno od Daimlera, jer u Daimlerovoj parnici u Americi je rečeno da je navodno novac do 2008. SDP nije na vlasti od 2004. do 2008.', poručio je šef SDP-a Zoran Milanović u nedavnom gostovanju na Dnevniku Nove TV. 'Prošli tjedan smo dobili iz Amerike veliki set dokumenata za koji vjerujem da će nam dati tražene odgovore, oko 30 tisuća dokumenata', kaže ministar policije Tomislav Karamarko.

Njih će se, očito, još češljati, a još nedavno jedan od osumnjičenih bezbrižno se uz puške koje proizvodi njegova tvrtka družio s premijerkom. Političke optužbe ne prestaju. 'Sad je savršeno jasno da ljudi koji su uzeli novce nemaju veze s SDP-ovom Vladom i da bi ih puno prije mogli povezati s nekima drugima', ističe Ranko Ostojić, bivši ravnatelj MUP-a.

'Na taj način govoriti, ako je odluku donijela Vlada na zatvorenoj sjednici, a zna se koja Vlada je to bila, Vlada SDP-a, onda molim lijepo', kaže Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a. Policija potvrđuje da se slučaj nastavlja istraživati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene