449208
449208
449208
449208
449208

Juhas optužuje protukandidata Jankovicsa za "kupovinu" birača

  • , 06.09.2016., 13:45
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika nacionalnih manjina i zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas izjavio je da se po slavonskim i baranjskim selima ljudima nudi 200-tinjak kuna da se "prepišu" iz jedne nacionalnosti u drugu, a Roberta Jankovicsa, svoga protukandidata za zastupnika mađarske manjine, optužio je da stoji iza toga.

 
 
 
 
Šandor Juhas (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Šandor Juhas (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

"Po selima idu ljudi i nude 200, 300 kuna za prijepis iz jedne nacionalnosti u drugu", ustvrdio je Juhas na konferenciji za novinare, tumačeći kako se prvo mislilo da se "prepisuju" samo pripadnici romske manjine, ali se pokazalo da se radi i o drugima te da je i velik broj Hrvata i Srba "prepisan" u Mađare.

"Ne želim nikoga optuživati, ali imamo dva kandidata za saborskog zastupnika mađarske manjine, a ja to ne činim", odgovorio je Juhas na novinarsko traženje da precizira tko su ti koji nude novac za prijepis.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Na opasku da neizravno optužuje Jankovicsa, Juhas je odgovorio potvrdno. "Tako je, sumnjamo na njega i na članove Demokratske zajednice Mađara. Imamo dojave s terena da emisari obilaze, da se vrši pritisak, prvenstveno na ljude kojima je stalo do 200, 300 kuna", rekao je Juhas, navodeći da ima sve popise "prepisanih" i da ih je spreman dati nadležnima kako bi poduzeli zakonom propisane korake.

Predstavnik mađarske vlade agitira za Jankovicsa

Juhas tvrdi da Demokratsku zajednicu Mađara "manje-više" financira mađarska vlada, čiji je predstavnik u Batini 21. kolovoza javno pozvao sve Mađare da daju glas Jankovicsu. Tvrdi i da se u posljednjih mjesec i pol svakog vikenda Mađari besplatno voze u toplice u Harkanj, da imaju besplatan ulaz, a da je Jankovics dijelio besplatne ulaznice.

Upitan je li zbog svega prijavio Jankovicsa mjerodavnima, Juhas kaže da je teško dobiti ljude da svjedoče, ali da institucije mogu, ako žele, utvrditi što se događa.

Juhas je prozvao zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ali i druge stranke da "čine korake" prema njegovu protukandidatu. Poznato je, kaže, da Bandić želi okupiti manjinske zastupnike, a prošli je tjedan "naprasno" organizirao mađarski piknik na Bundeku na kojemu je govorio i Jankovics. Tvrdi i da su se prije dva tjedna u Belom Manastiru okupili svi načelnici HDZ-a kojima je "prezentirano od Vladimira Šeksa da je interes HDZ-a da Jankovics uđe u Sabor".

Upozorio je da "prijepisi" mogu bitno utjecati na ishod izbora, te da nacionalna manjina koja dozvoli da joj zastupnika biraju kupljeni birači ne zaslužuje glas u Saboru.

Dopisano 5,3 posto birača u Osječko-baranjskoj županiji

Juhas je, govoreći o manipuliranju popisima birača, upozorio na 364 nova birača u Osječko-baranjskoj županiji koji nisu bili upisani za izbore u studenome. "Dakle, oko 5,3 posto je dopisano", tvrdi Juhas koji kao simptomatičan navodi primjer općine Čeminac u kojoj je 2001. bilo preko sto Mađara, u studenome njih 68., a 1. rujna 96. "Vidjeli smo i neke obitelji koje su kompletno prepisane, iz neke druge nacionalnosti prešle su u mađarsku. One nemaju ništa s našom zajednicom, samo su registrirani kao birači i nakon izbora će se ponovno vratiti u svoju zajednicu", kaže Juhas i priznaje da ima predizbornu nervozu.

"Nervoza jest, ako o zastupniku naše manjine, kao u studenome odlučuje 20, 30 glasova, a odjednom imate skoro 400 prepisanih, to predstavlja veliki problem", kazao je Juhas koji traži i da se promijeni način izbora manjinskih zastupnika. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se