Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O spornim prijepisima

Juhas optužuje protukandidata Jankovicsa za "kupovinu" birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog Kluba zastupnika nacionalnih manjina i zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas izjavio je da se po slavonskim i baranjskim selima ljudima nudi 200-tinjak kuna da se "prepišu" iz jedne nacionalnosti u drugu, a Roberta Jankovicsa, svoga protukandidata za zastupnika mađarske manjine, optužio je da stoji iza toga.

"Po selima idu ljudi i nude 200, 300 kuna za prijepis iz jedne nacionalnosti u drugu", ustvrdio je Juhas na konferenciji za novinare, tumačeći kako se prvo mislilo da se "prepisuju" samo pripadnici romske manjine, ali se pokazalo da se radi i o drugima te da je i velik broj Hrvata i Srba "prepisan" u Mađare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka rezultate Grabar Kitarović objavila kada kreće s konzultacijama o sastavljanju vlade Slika nije dostupna Sastanka manjina i HDZ-a KRAJ DRUGE RUNDE 'Sve ove špekulacije o sastavu Vlade, ministrima... to je račun bez krčmara'

"Ne želim nikoga optuživati, ali imamo dva kandidata za saborskog zastupnika mađarske manjine, a ja to ne činim", odgovorio je Juhas na novinarsko traženje da precizira tko su ti koji nude novac za prijepis.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Na opasku da neizravno optužuje Jankovicsa, Juhas je odgovorio potvrdno. "Tako je, sumnjamo na njega i na članove Demokratske zajednice Mađara. Imamo dojave s terena da emisari obilaze, da se vrši pritisak, prvenstveno na ljude kojima je stalo do 200, 300 kuna", rekao je Juhas, navodeći da ima sve popise "prepisanih" i da ih je spreman dati nadležnima kako bi poduzeli zakonom propisane korake.

Predstavnik mađarske vlade agitira za Jankovicsa

Juhas tvrdi da Demokratsku zajednicu Mađara "manje-više" financira mađarska vlada, čiji je predstavnik u Batini 21. kolovoza javno pozvao sve Mađare da daju glas Jankovicsu. Tvrdi i da se u posljednjih mjesec i pol svakog vikenda Mađari besplatno voze u toplice u Harkanj, da imaju besplatan ulaz, a da je Jankovics dijelio besplatne ulaznice.

Upitan je li zbog svega prijavio Jankovicsa mjerodavnima, Juhas kaže da je teško dobiti ljude da svjedoče, ali da institucije mogu, ako žele, utvrditi što se događa.

Juhas je prozvao zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ali i druge stranke da "čine korake" prema njegovu protukandidatu. Poznato je, kaže, da Bandić želi okupiti manjinske zastupnike, a prošli je tjedan "naprasno" organizirao mađarski piknik na Bundeku na kojemu je govorio i Jankovics. Tvrdi i da su se prije dva tjedna u Belom Manastiru okupili svi načelnici HDZ-a kojima je "prezentirano od Vladimira Šeksa da je interes HDZ-a da Jankovics uđe u Sabor".

Upozorio je da "prijepisi" mogu bitno utjecati na ishod izbora, te da nacionalna manjina koja dozvoli da joj zastupnika biraju kupljeni birači ne zaslužuje glas u Saboru.

Dopisano 5,3 posto birača u Osječko-baranjskoj županiji

Juhas je, govoreći o manipuliranju popisima birača, upozorio na 364 nova birača u Osječko-baranjskoj županiji koji nisu bili upisani za izbore u studenome. "Dakle, oko 5,3 posto je dopisano", tvrdi Juhas koji kao simptomatičan navodi primjer općine Čeminac u kojoj je 2001. bilo preko sto Mađara, u studenome njih 68., a 1. rujna 96. "Vidjeli smo i neke obitelji koje su kompletno prepisane, iz neke druge nacionalnosti prešle su u mađarsku. One nemaju ništa s našom zajednicom, samo su registrirani kao birači i nakon izbora će se ponovno vratiti u svoju zajednicu", kaže Juhas i priznaje da ima predizbornu nervozu.

"Nervoza jest, ako o zastupniku naše manjine, kao u studenome odlučuje 20, 30 glasova, a odjednom imate skoro 400 prepisanih, to predstavlja veliki problem", kazao je Juhas koji traži i da se promijeni način izbora manjinskih zastupnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene