251141
251141
251141
251141
251141

Propao pokušaj mirenja: 'Vladini pregovarači su bezveznjaci!'

  • , 15.09.2012., 13:55
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić na konferenciji za novinare nakon sastanka u postupku mirenja oko Kolektivnog ugovora s predstavnicima vlade nazvao je vladine pregovarače bezveznjacima.

 
 
 
 

Propao je i zadnji pokušaj mirenja sindikata i Vlade oko spora vezanog za izmjene u Temeljnom kolektivnom ugovoru, a na sastanku osim ministra obrazovanja Željka Jovanovića sudjelovali su ministar rada Mirando Mrsić te potpredsjednik vlade Neven Mimica.

Sastanak se u Banskim dvorima održao radi provedbe postupka mirenja između vlade i četiriju sindikata javnih službi koji odbijaju vladin prijedlog Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe.

Na sastanku je zaključeno da je mirenje propalo jer se nije mogao postići dogovor oko vladine ponude, pogotovo nakon jučerašnje objave sindikata da su njihovi članovi na referendumu velikom većinom odbili izmjene TKU-a kojima bi se odrekli većine materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća.

>> Profesori i medicinske sestre ne daju materijalna prava, prijete štrajkom

Ministar o Jovanović prije početka zadnjeg pokušaja mirenja sindikata i Vlade rekao je da se sindikatima 'zavrtjelo na koncu od Ribića'.Zamoljen za komentar Jovanovićeve izjave, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec nasmijao se i rekao: 'Ne znam kako sam došao do ovdje da mi se konac ne plete o noge'.

Predsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić rekao je da on od ovog sastanka nema očekivanja. 'Misli su mi koncentrirane na 15 do mjesec dana koji su prethodili današenjem danu', rekao je Ribić. Poručio je prije početka sastanka da bi vlada nakon rezultata referenduma trebala revidirati svoja stajališta.

Potpredsjednik vlade Neven Mimica izjavio je prije početka sastanka da je vlada 'očekivanja od sastanka prilagodila rezultatima referenduma', što znači da su u vladi svjesni kako sindikati osnovnog i srednjeg školstva, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara, za razliku od sindikata državnih službi i ostalih sindikata javnih službi (dva sindikata zdravstva, te po jedan sindikat kulture i socijalne skrbi) neće potpisati Dodatak TKU-u.

U tom slučaju, vlada je ranije najavila da će otkazati TKU te, kako bi osigurala predviđene uštede u proračunu, smanjiti zaposlenima u javnim službama plaće za 10 posto. 'Kada bi ovo bila fleksibilna i razumna vlast, kojoj nije u cilju samo iskazivati volju za moć, vjerojatno bi i kod njih došlo do nekog pomaka, shvatili bi da je to volja ljudi, a ne nekakvo mađioničarstvo par sindikalnih čelnika', rekao je Ribić.

Vlada će otkazati TKU, možda i rezati plaće

Iz vlade su najavili otkazivanje TKU-a i 'korištenje zakonskih mogućnosti' za održavanje proračuna u predviđenom okviru, što uključuje i moguće rezanje plaća.

Nakon otkazivanja TKU, počet će pregovori o novom Ugovoru. Istodobno, vlada će iskoristiti svoje ovlasti da u proračunu uštedi još 700 milijuna kuna na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama, naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, no nije htio odgovoriti znači li to da će zaposlenima u javnim službama biti smanjene plaće za 10 posto, kao što je to ranije najavljeno.

Vlada može svima zaposlenima u prosvjeti, zdravstvu, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi linearno smanjiti plaće za 10 posto, no može i preko koeficijenata smanjiti plaće samo 'neposlušnim' djelatnostima, a ne dirati ih onima koji su pristali odreći se materijalnih prava.

Po najavi iz vladina tabora, u novom TKU-u sindikatima javnih službi bit će ponuđeno isto što su potpisali sindikati državnih službi, da ostanu bez dviju božićnica i jednog regresa, te s manjim jubilarnim nagradama, dnevnicama i naknadama za prijevoz, u zamjenu za očuvanje plaća, četverogodišnji TKU i mogućnost pregovora o povećanju materijalnih prava kada Hrvatska izađe iz krize.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se