Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petrov bi u sučeljavanje

'Što će sad opet glumiti da je protiv SDP-HDZ-a? To je bila priča otprije 10 mjeseci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Jovanović i Peđa Grbin u Rijeci su održali konferenciju za medije na kojoj su predstavili izborne liste te komentirali programe SDP-a i HDZ-a. Komentirali su i 'veliku koaliciju', o kojoj je svoj stav danas iznio i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

SDP je u ponedjeljak u Rijeci predstavio svoje kandidatkinje i kandidate na listi Narodne koalicije za 8. izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima, a član Predsjedništva SDP-a i koordinator i voditelj Izbornog centra u 8. izbornoj jedinici Željko Jovanović izjavio je kako HDZ i Most znače nestabilnost i štetu, a SDP i Narodna koalicija 'stabilnost i siguran smjer'.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "Moramo paziti što govorimo" Peđa Grbin povikao: "Milanović je jedina brana i nema šanse da mu kažem pusti! Ne daj bandi!" Peđa Grbin Čeka se Ustavni sud Grbin o Milanovićevu potezu: ''Ovo je izvanredno stanje, građani to razumiju''

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak upitan za mogućnost velike postizborne kolicije HDZ-a i SDP-a odgovorio je u ponedjeljak kako je "sve moguće" te izrazio nadu da se neće ponoviti pat-pozicija u kakvoj se Hrvatska našla nakon zadnjih parlamentarnih izbora. Član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin istaknuo je kako je suradnja s HDZ-om na određenim projektima moguća, ali da velika koalicija ne dolazi u obzir.

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da će SDP građane podsjećati na sve loše što je napravila vlada HDZ-a i Mosta, koja je, kako smatra, bila katastrofalna za društvo i bez ikakvih rezultata.

"Mi ćemo pokazati da je program Narodne koalicije prirodni nastavak provođenja uspješnih projekata iz prošlog mandata, a građani će, uvjereni smo, vidjeti da je SDP od 2011. do 2015. uveo red u Hrvatsku, izvukao ju iz krize, ostavio uređenu i stabilnu državu koju su HDZ i Most vratili u kaos", ustvrdio je Jovanović.

Naveo je kako HDZ i Most predstavljaju 'štetan eksperiment, nered, političku krizu, zaustavljenje reformi obrazovanja, pokušaj privatizacije zdravstva, smanjivanje prava pacijenata, cenzuru i gušenje slobode medija te smanjivanje ljudskih prava'.

Po Jovanovićevim riječima SDP i Narodna koalicija znače siguran smjer, stabilnost, gospodarski rast, nastavak reforme obrazovanja, zdravstvo dostupno svima i poštivanje prava svih.

Kandidati u 8. izbornoj jedinici

Od ukupno 140 kandidata na listama Narodne koalicije, njih 93-oje je iz SDP-a, a od toga 40 žena, što je 43 posto i premašuje kvotu.

U 8. izbornoj jedinici 11-ero kandidata je iz SDP-a, dvoje iz HNS-a i jedan iz HSU-a, svi su, kaže Jovanović, visokoobrazovani, šestero ih ima saborsko iskustvo i „ astrološki su kompatibilni.“

Član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin najavio je da će sutra u Sveučilišnom kampusu na Trsatu biti predstavljen drugi, obrazovni dio programa Narodne koalicije.

Rekao je da je za mandata prijašnje Milanovićeve koalicijske vlade počela izgradnja bolnice u Puli, da počinje i izgradnja bolnice i u Rijeci, a da je u prošlih šest mjeseci 'napravljen atak na zdravlje građana i njihov džep', pokušno povećanje participacije i dopunskog osiguranja te da su zaustavljeni projekti izgradnje bolnica.

Ocijenio je da je u obrazovanju tijekom prošlih šest mjeseci pokušano uništenje kurikularne reforme, a da su sveučilištima uskraćivana sredstva.

Jovanović je, govoreći o nastavku gradnje bolnice u Puli i početku gradnje riječke bolnice, kazao da su se u "opstrukciji posebno istaknuli" riječki liječnici Lucijan Vukelić (HDZ), najnovija akvizicija HDZ-a Ivan Kirin i Ines Strenja Linić (Most)", odnosno da "ničim nisu dali poticaj ubrzanju gradnje riječke bolnice."

'HDZ-ov program ne nudi ništa novo'

Na novinarsko pitanje je li moguća velika koalicija SDP-a i HDZ-a, Grbin je rekao da između HDZ-a na čelu s Plenkovićem i onog s Karamarkom nema razlika, osim u odijelu, da HDZ-ov program ne nudi ništa novo, da nudi kopiranje mjera i zabranjene mjere te da ne vidi kako bi s takvim HDZ-om mogli koalirati.

„Surađivati da, za boljitak Hrvatske, na određenim projektima, ako se oko njih može postići nacionalni konsenzus, kao što je bio u vezi s arbitražom sa Slovenijom, ali koalicija ne dolazi u obzir“, naglasio je.

Jovanović smatra da SDP-u i Narodnoj koalaciji neće trebati velika koalicija s HDZ-om. Dodao je da se mijenjaju predsjednici HDZ-a, a stranka ostaje ista.

„Najbolje smo to vidjeli u Kninu – ustašluk na ulicama, dernek, jučer u Sinju također, dakle umjesto da neke praznike proslavljamo zajedno i ne vraćamo se u prošlost, Plenković veličanjem derneka, koji je bio gotovo identičan filofašističkom mimohodu po Zagrebu, pokazuje zapravo koliko je on to novo lice“, rekao je Jovanović.

Dodao je kako očekuje da se predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ponaša državnički i da ne daje podršku niti jednoj stranci na izborima.

Na pitanje treba li konzultirati pravosuđe vezi s pozdravom „Za dom spremni“, Grbin je kazao da se „recentna sudska praksa u Hrvatskoj itekako odredila o tom pozdravu, kojeg neće izgovoriti, a na svojoj koži to je najbolje osjetio Joe Šimunić.“

Treba li se odrediti i zakonom zabraniti taj pozdrav, pitali su novinari, a Jovanović je ustvrdio da je sve jasno i zakone treba provoditi te se posvetiti odgoju i obrazovanju u školama.

Na upit o padu broja glasova u 8. izbornoj jedinici, Jovanović je rekao da je ciljani broj glasova na prošlim izborima premašen te da takav rezultat i uvjerljivu pobjedu očekuje i sada.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Zlatko Komadina član je županijskog izbornog centra SDP-a, u kojem su najugledniji članovi stranke i prvi je na toj listi, odgovorio je Jovanović na pitanje o Komadininu doprinosu na izborima.

Beljak o velikoj koaliciji: Sve je moguće

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak upitan za mogućnost velike postizborne kolicije HDZ-a i SDP-a odgovorio je u ponedjeljak kako je "sve moguće" te izrazio nadu da se neće ponoviti pat-pozicija u kakvoj se Hrvatska našla nakon zadnjih parlamentarnih izbora.

"Sve je moguće na neki način, ja to ne bih prejudicirao", rekao je Beljak na Mirogoju gdje je HSS obilježio 88. obljetnicu smrti Stjepana Radića. Uvjeren je da će građani izabrati mir, stabilnost i rast koje nudi Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) nasuprot kaosu koji, rekao je, imamo s druge strane.

Beljak ne vidi zašto bi Mostov čelnik Božo Petrov trebao sudjelovati u televizijskoj debati s predsjednicima HDZ-a i SDP-a Andrejem Plenkovićem i Zoranom Milanovićem.

Upitan za traženje Bože Petrova da se ubaci u debatu, odgovorio je kako Most ne može pobjeći od činjenice da je trenutno na vlasti u koaliciji s HDZ-om, da zajedno imaju tehničku vladu i sudjeluju u kampanji.

"On je koalicijski partner HDZ-a, pa ima gospodina Plenkovića koji će zastupati njegove stavove. Što će sad opet glumiti da je protiv SDP-HDZ-a. To je bila priča otprije 10 mjeseci, pa mislim da smo prespavali nešto", rekao je Beljak.

U suprotnom, upitao je, zašto bi bila trojica, onda mogu biti i četvorica kandidata za sučeljavanje. "Evo ja se dobrovoljno nudim. Jedva čekam", kaže Beljak.

Ustvrdio je i kako se nije promijenio način djelovanja HDZ-a iako imaju novoga predsjednika.

Modus operandi ostao je isti, političkim transferima pokušava uništiti druge stranke. Uništavaju stranke s kojima koaliraju. To su htjeli napraviti i s HSS-om, ali im neće ići, poručio je, aludirajući na najnoviju akviziciju HDZ-a, u koji prelazi donedavni saborski zastupnik Ivan Kirin iz HDZ-ova sadašnjeg koalicijskog partnera - HSP-a dr. Ante Starčević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene