Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlika u godinama

Evo kako je Jovanka upoznala Tita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veza Josipa Broza Tita i Jovanke je bila izuzetno turbulentna. Bila mu je četvrta žena, razlika u godinama je bila velika, o njihovom odnosu se raspravljalo i na sjednicama najviših političkih tijela, a optuživana je i da je špijun.

Nakon smrti Davorjanke, Titove bivše žene, Josip Broz postaje povučen. Govorio je kako nakon nje ne voli niti će ikada voljeti neku drugu ženu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pet komada Iz Kuće cvijeća nestala Jovankina odlikovanja Slika nije dostupna Biografija prve dame Od Titove ljubimice, preko 'ruba provalije' do potpune izoliranosti

Kako su se Tito i Jovanka upoznali, dan danas nije sasvim jasno. Postoji više verzija priči o njihovom upoznavanju. Jedna je kako je tadašnji ministar unutarnjih poslova, Aleksandar Ranković izabrao pet najboljih između 50 ponuđenih djevojaka te ih osobno prezentirao Titu koji je kasnije odabrao Jovanku.

Druga je kako Ivan Krajačić-Stevo, tada prvi načelnik ozloglašene OZNA-e šalje Titu Jovanku u nadi da će mu se svidjeti. Tito ju je tada odbio i rekao da pokuša s nekom drugom ženom, javlja Titoville.

>>Jovanka Broz hitno prebačena u bolnicu!

Razlika u godinama između Tita i Jovanke je bila velika i Stevo mu je rekao kako mu treba starija žena pa je predložio Zinku Kunc, poznatu opernu pjevačicu.

Zinka je zatražila od Tita potpunu slobodu u vezi svoje karijere na što je on i pristao, ali pod uvjetom da se preseli u Beograd.

Zinka je bila nezadovoljna tom vezom jer se trebala najavljivati kada je htjela vidjeti Tita. Kada je Tito htio voditi ljubav, obično bi joj to poručio preko svog časnika. Zinka je bila nezadovoljna takvom komunikacijom, a Tito je rekao kako bi se trebala prilagoditi takvom načinu života, a ne ga kritizirati. Ona nastavlja nastavlja pjevati i putovati i njhova veza se lagano gasi.

>>Ovo još niste vidjeli: Tito i Jovanka se ljube!

Tito zaključuje kako mu ne treba pametna, autoritativna i slavna žena, već žena koja će mu biti odana i brinuti se o njemu. Jovanka je tada bila disciplinirana, bila je puna energije i uz to je bila najmlađa vojna časnica.

Nakon prekida sa Zinkom sastaje sa Jovankom. U početku je to bila isključivo seksualna veza sve dok Tito nije završio u bolnici. Jovanka je tada ostala uz njega kako bi mu olakšala bolesničke dane. Tito joj je rekao kako misli da bi s njom mogao osigurati miran i sretan život. Trebalo joj je neko vrijeme da pristane jer joj je smetala razlika u godinama, a i kako sama kaže, bila je mlada, ostali muškarci su je primjećivali i imala je puno udvarača, ali nakon nekog vremena su se zbližili i zavoljeli te se vjenčali u travnju 1959. godine.

Nakon sklapanja braka Titovi agenti optužuju je da je špijun i da radi protiv njega. To je doseglo takve razmjere da se o njihovom odnosu, točnije o 'slučaju drugarice Jovanke' raspravljano na svekupuo 59 sjednica najviših državnih i političkih tijela.

Bila je optuživana za sve i svašta, pa čak i da je pripremala vojni puč kako bi nakon Titove smrti postala čelni čovjek države.

Dolazi do neformalnog razvoda, a potom biva izbačena iz stana u kojem je živjela do Titove smrti te je presljena na novu adresu. O tome je šutjela gotovo pet godina kada je napisala pismo zastupnicima Savezne skupštine u kojem je ispričala što se dogodilo i kako je izbačena, piše Moljac.

Nakon tog pisma je šutjela i izbjegavala je pojavljivanje u javnosti. Nije izlazila iz vile u Beogradu gotovo 30 godina. Nakon Titove smrti oduzeti su joj svi osobni dokumenti, te je u jednu ruku prisiljena nikada ne izaći iz vile u kojoj živi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene