Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Županija vs. HDZ

'Neistina je da je predsjednik zabranio molitvu za branitelje, misa ja održana pod njegovim pokroviteljstvom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međimurski HDZ prozvao je predsjednika Ivu Josipovića i njegov protokol zbog zabrane molitve i blagoslova, no iz ureda župana tvrde kako je njihovo priopćenje neistina.

Predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat u priopćenju za novinare ističe da će obilježavanje 23. godišnjice oslobođenja Međimurja ostati zapamćeno po "nezamislivom i neugodnom incidentu, koji se dogodio nakon polaganja vijenaca kod spomen-zida sa slikama poginulih i nestalih branitelja.

'Izričitim traženjem protokola predsjednika Josipovića, čakovečkom gvardijanu franjevačkog samostana fra Željku Železnjaku zabranjeno je da na čakovečkom središnjem trgu održi zajedničku molitvu i blagoslov, koji su bili uobičajeni dio protokola svih ovih godina', tvrdi Horvat, koji to ocjenjuje grubim kršenjem tradicije i ljudskih prava.

'Ovakvim činom predsjednik je pokazao svoje pravo lice', navodi se u priopćenju predsjednika ŽO-a HDZ-a.

Iz Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije stiglo je priopćenje kojim demantiraju izjave predsjednika međimurskog HDZ-a. Priopćenje iz županije donosimo u cijelosti.

'Temeljem priopćenja HDZ-a Međimurske županije u kojem je iznesena neistina da je predsjednik zabranio molitvu za branitelje, ovim putem želimo obavijestiti javnost da su se sva događanja prilikom obilježavanja Spomendana oslobođenja Međimurja te oslobođenja čakovečke vojarne 17. rujna ove godine odvijala pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske te Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RH dr. Ive Josipovića. Predsjednik je tom prilikom osobno prisustvovao svakom planiranom događaju te je osobno uručio odličja Reda Nikole Šubića Zrinskog međimurskom 54. samostalnom bataljunu kao i 34. inženjerskoj bojni. S obzirom na izrazito sadržajan i opsežan protokol, te događanja koja su se odvijala na više lokacija, Predsjednik je osobno zadužio Međimursku županiju da pod njegovim pokroviteljstvom gvardijan franjevačkog samostana fra Željko Željeznak služi misu koja je i održana isti dan u jutarnjim satima, u crkvi Svetog Nikole Biskupa, a na kojoj je u Predsjednikovo ime nazočio Župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ono što je neprihvatljivo je da se ovakva i slična događanja koriste u svrhu skore predizborne predsjedničke kampanje kao i za diskreditaciju samog Predsjednika. Ovim putem Međimurska županija izražava iskreno žaljenje da se ovakvi događaji kojima se obilježavaju najznačajniji trenutci hrvatske i međimurske povijesti, koriste za stranačke obračune i osobne napade.

Jednako tako napominjemo da se prilikom održavanja svečane akademije u Katoličkom domu u Čakovcu Predsjednik osobno susreo s gvardijanom fra Željkom Željeznjakom gdje su se zadržali u kraćem razgovoru.'

Demantij je stigao i iz Kabineta predsjednika Republike Hrvatske. I njega prenosimo u cijelosti.

'Protokol Ureda predsjednika nije bio organizator obilježavanja 23. obljetnice oslobođenja Međimurja već je je to bila Međimurska županija te da protokol Ureda predsjednika nije ništa zabranio vezano uz obilježavanje te obljetnice.

Protokol Ureda predsjednika uobičajeno prihvaća ponuđeni program organizatora događaja na koje se Predsjednik Republike odazvao te samo kad je potrebno usklađuje Predsjednikovu satnicu prema programu organizatora.

Stoga je jasno da se radi o izmišljotini i gruboj manipulaciji.' (D.Š./Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene