Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović o intelektualnom vlasništvu

'Avioni su padali, pacijenti umirali zbog krivotvorina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebu se danas održava konferencija o intelektualnom vlasništvu 'Intelektiv' u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham), koja bi kroz niz stručnih predavanja trebala sudionicima pružiti uvid u kretanje zakonodavstva Europske unije u području intelektualnog vlasništva te dati pregled situacije u srednjoj i istočnoj Europi i Hrvatskoj.

Otvorenju konferencije nazočio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je istaknuo kako su intelektualno vlasništvo i njegova zaštita vrlo važni za gospodarstvo i napredak jednog društva. Hrvatska, naglasio je, ima dobro uređeno zakonodavstvo u tom području, koje je prošlo screening EU, ali ga treba primijeniti u praksi.

Podsjetivši na riječi američkog predsjednika Billa Clintona da Amerika svoj uspjeh duguje pameti, predsjednik je ocijenio kako i Hrvatska ima potencijala da svoje gospodarstvo i društvo gradi na znanju. I predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Ivan Vidaković istaknuo je kako je intelektualno vlasništvo snažan oslonac gospodarstvu i njegovoj konkurentnosti te ga treba podupirati i štititi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opreza nikad dosta Sezona blagdana raj za provalnike, policija savjetuje: Obratite pozornost na desetak ključnih stvari Slika nije dostupna Piratski proizvodi SAD: Kina i Indija su 'najgori prekršitelji' zakona o intelektualnom vlasništvu

'I neke avionske nesreće bile su prouzročene time da su korišteni dijelovi koji nisu originalni, pacijenti su umirali jer su im ugrađivali krivotvorene kukove. Poštivanje pameti i intelektualnog vlasništva nije samo interes biznisa već i građana, da uvijek znamo što i zašto kupujemo', rekao je Josipović.

Skupu se obratio i zamjenik američkog veleposlanika u Hrvatskoj Hoyt B. Yee rekavši kako SAD snažno podupire prava intelektualnog vlasništva, jer ono pridonosi napretku ekonomije i društva, a inovacije su danas glavna značajka američke ekonomije. To je važno, istaknuo je Yee, i stoga da bi oni koji se njime bave bili i financijski osigurani za svoj izum što se, podsjetio je, zbog nedovoljne zaštite intelektualnog vlasništva nije dogodilo s velikim hrvatskim i američkim znanstvenikom Nikolom Teslom.

Konferencija 'Intelektiv' održava se treću godinu kako bi se u Hrvatskoj potaknula inovativna zaštita i prava intelektualnog vlasništva, a u radu skupa sudjeluju predstavnici brojnih tvrtki i državnih ureda. Oni će kroz panele obraditi i teme kao što su industrija zabave i poslovni modeli u digitalnoj ekonomiji, nova legislativa oko internet piratstva, europske prilike i izazovi na području inovacije te pokušati dati odgovor na pitanje kako biti inovativan u Hrvatskoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene