Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preuzima inicijativu

Josipović za sklapanje međudržavnog sporazuma između HR i Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović izjavio je kako je spreman preuzeti inicijativu za sklapanje međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Srbije koji, kako zbog onemogućavanja daljnjih neosnovanih progona hrvatskih branitelja, tako i zbog nastavka suradnje na procesuiranju ratnih zločina, smatra kvalitetnijim i za hrvatske interese boljim rješenjem od zakona o ništetnosti.

'Spreman sam preuzeti tu inicijativu i pozivam (hrvatsku) vladu da u to idemo zajedno', izjavio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu', ocijenivši da 'zakon o ništetnosti', koji je Sabor prošli petak izglasao na prijedlog vlade, šteti Hrvatskoj jer se njime ne onemogućavaju situacije da hrvatski branitelji budu neosnovano progonjeni i šikanirani. 'Mi to ovim zakonom nismo učinili i on s te strane šteti', poručio je predsjednik.

Svoju najavu da će pred Ustavnim sudom tražiti ocjenu ustavnosti tog zakona obrazložio je, kako je rekao, nerealnošću zakonske zaštite hrvatskih branitelja od neosnovanih optužbi, kao i zbog toga što će eventualne buduće optužnice biti netransparentne i za Hrvatsku i za njezine optužene građane, jer će oni, a posebno branitelji, upozorio je, kada prijeđu državnu granicu biti izloženi opasnosti od uhićenja. U pitanje, istaknuo je Josipović, dolazi i dosadašnja dobra suradnja između hrvatskih i srbijanskih državnih tijela u kaznenim stvarima.

Što se formalno-pravnih aspekata tiče, dodao je, zakon nije izglasalo 77 zastupnika kolika je većina potrebna za donošenje organskih zakona, kakvim smatra i spomenuti, jer, kako je rekao, uvodi novosti u naš pravni sustav, poput nadležnosti ministra pravosuđa da odlučuje o usklađenosti određenih akata s hrvatskim pravnim poretkom.

'To se sve može učiniti samo na jedan način, da se sa susjednim zemljama, sa Srbijom, postigne sporazum, da se okrivljeni procesuiraju u zemlji prebivališta i da se dogovore mehanizmi razmjene dokaza', poručio je Josipović, ponovivši da namjena koja je predviđena zakonom, da zaštiti hrvatske branitelje, ne može biti ostvarena. 'Taj zakon neće zaštiti naše branitelje', rekao je.

Josipović smatra da će nakon donošenja 'zakona o ništetnosti' doći do zastoja u odnosima sa Srbijom, "jer su sasvim nerealna očekivanja da, kada mi nastupamo na ovakav način, Srbija neće odgovoriti", a ne treba, kazao je, zanemariti ni dodatni politički problem koji vidi u ocjenama u EU gdje se pitaju znači li to (zakon) naše odustajanje od politike predanosti pravnoj državi.

Pročitajte i ovo Ivo Josipović, bivši predsjednik "Nisam optimist" Josipović o sukobu predsjednika i premijera: "Ne bi trebali zajedno tulumariti, ali bi se morali dogovoriti o važnim pitanjima" Slika nije dostupna Optužnice iz Srbije Josipović protiv HDZ-ovog Zakona o ništetnosti: Nema svrhu i neće se moći provesti

Skidanje imuniteta ozbiljan presedan

Prošlotjedno skidanje zastupničkog imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću na temelju tužbe koju je HDZ podnio protiv njega zbog klevete Josipović smatra ozbiljnim presedanom, a kršenje Ustava bilo bi, kazao je, ako bi se skidanje imuniteta odnosilo na riječi izgovorene u sabornici, napominjući kako nije kažnjivo ono što je izgovoreno u parlamentu, ako se ne radi o pozivanju na genocid ili sličnom kršenju međunarodnog prava.

'Mislim da će sud u postupku, bude li ga, sasvim sigurno konstatirati da se imunitet nije ni mogao skinuti', rekao je. Istaknuo je kako se može polemizirati je li Jovanović u istupima bio žestok ili ne, ali da je u konkretnom slučaju bitna obrana parlamentarizma koja polazi od toga da zastupnik u vršenju svoje funkcije može potpuno slobodno i bez ograničenja govoriti, a da mu je sudac javnost.

"Izbori su uskoro i javnost će mu (Jovanoviću) presuditi, pozitivno ili negativno", naglasio je, ocijenivši kako je šteta što je parlamentarna većina "išla ovim putem", tim više što je na istoj sjednici imunitet zadržala svom zastupniku, za kojega se skidanje imuniteta također tražilo zbog klevete.

Josipović je naglasio kako političko mišljenje izrečeno u Saboru može biti kleveta, ali da ono nije kažnjivo zbog višeg interesa - očuvanje parlamentarne demokracije, a upitan je li riječ o ataku na slobodu govora i vraćanju verbalnog delikta, odgovorio je kako je na novom sazivu Sabora, bude li Jovanović opet izabran, da ponovno odlučuje u tom slučaju. "Vjerujem da će novi parlament, ma kako bio strukturiran, tu odluku promijeniti", kazao je.

Josipović je ponovio kako mu je 4. prosinca, kao datum parlamentarnih izbora koji je najavila vladajuća koalicija, prihvatljiv, te kao mogućnost najavio da odluku o raspisivanju izbora, nakon konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka i sukladno predsjedničkim ovlastima, donese već u petak, kada se očekuje da će Sabor donijeti odluku o raspuštanju.

Štetne prijedloge vratiti na raspravu

Naglasio je kako svoje prijedloge da se predsjedniku države omogući da zakone koje smatra štetnima ili neustavnima vrati Saboru na raspravu i odlučivanje ne smatra jačanjem, već više profiliranjem predsjedničkih ovlasti, sve u cilju uspostave korektivnog mehanizma kakav, napomenuo je, postoji i dobro funkcionira u nekim europskim zemljama.

Upitan je li za besplatno školovanje, koje traže studenti i zbog tog zahtjeva prosvjeduju, predsjednik je odgovorio kako zagovara besplatno školovanje, odnosno da studenti i njihovi roditelji ne moraju plaćati trošak školarine, ali i naglasio kako takvo pravo treba primjenjivati selektivno, odnosno samo za studente koji redovno ispunjavaju svoje obveze.

Na pitanje kako vidi Hrvatsku u iduće četiri godine, predsjednik je odgovorio: 'Bit će borbeno jer se treba izboriti za bolju ekonomiju i kvalitetu života. Trebat će biti strpljiv i imati snage izboriti se za napredak'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene