Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović o porezu na nekretnine

'Ako reforma ne bude spremna, ne treba ga uvoditi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Dnevnik Nove TV osvrnuo se na proteklu godinu. Sabini Tandari Knezović kazao je što misli o Vladinim potezima, novim porezima, ali i što želi građanima u Novoj 2013. godini.

Otkrio je kako će provesti blagdane, ali i neke intimne trenutke koji su mu obilježili prošlu godinu te se osvrnuo na bitna politička pitanja, kao što je porez na nekretnine.

Pročitajte i ovo Prometne nesreće političara - 1 Političari i odgovornost Prometne nesreće dužnosnika nisu rijetkost, neki su napuhali i dosta promila: "Gledajte, nije to baš lijepo, ali i ja sam samo čovjek" Slika nije dostupna LAKŠA PROMETNA NESREĆA Ivo Josipović zabio se autom u ogradu kafića u centru Zagreba

Predsjedniče, kako ćete provesti blagdane?

Blagdane, i božićne i novogodišnje ću provesti u krugu obitelji. Preko godine sam prilično odsutan i zauzet poslom i to je jedinstvena prilika da se malo više družimo u obitelji.

Tijekom svih ovih godina dobili ste jako puno poklona, je li vam neki prirastao srcu?

Meni je iznimno drag poklon koji sam dobio od Pape - Condices Cantorum, prekrasna knjiga crkvenih napjeva u staroj notaciji. Kako ljudi znaju da se bavim glazbom dobijem puno CD-ova, nekih malih sviralica. Od glazbenih poklona, možda bih još izdvojio poklon od njemačkog predsjednika koji mi je poklonio potpisanu fotografiju od velikog skladatelja Henzea.

Jednom prilikom ste mi rekli da bi, možda, od svih ovih poklona koji su u uredu predsjednika, da bi napravili aukciju i taj novac donirali u humanitarne svrhe.

Tako je, to je jedna od ideja. Međutim, to propisi ovoga trenutka ne podržavaju. Ja se nadam da će se jednoga dana i to napraviti.

Rekli ste da je 2013. godina prekretnica, mislili ste na bolje ili na lošije?

Pa ja se nadam na bolje. Naše gospodarsko stanje nije dobro, nisam otkrio neku veliku novost, ali ono što zaista valja zamijetiti jest to da je bijeda ušla u mnoge domove.

Poslodavci se stalno žale da je investicijska klima naprosto loša, slažete li se s tim?

Apsolutno se slažem. To je danas činjenica koju nitko ne poriče. Ja na to gledam kao pravnik, mislim da imamo puno prekompliciranih propisa, prekomplicirane procedure koje se neki put koriste i za korupciju i tu moramo biti otvoreni.

Makedonija i Crna Gora su nas pretekli na ljestvici konkurentnosti, tko je kriv za to?


Slušajte, jedna dimenzija je dimenzija upravljanja s društvom, a druga je i taj mentalitet da nam ne bude prvi instinkt: 'Uh, došao je zaraditi' kad se netko prvi javi kao investitor, nego da to razumijemo kao poduhvat u kojem će, naravno, netko zaraditi, ali će netko i zaraditi svoju plaću, platit će se porez.

Vi jeste za to da se uvede porez na nekretnine. No, slažete li se da se uistinu vrijeme da se taj porez uvede iduću godinu?

Pa ovako, ja inače budem precizniji i zagovaram jednu korjenitu promjenu poreznog sustava koja ne mora biti preko noći. Međutim, kada je riječ o porezu na nekretnine, mislim da u Hrvatskoj nismo došli još do onog ideala poreznog sustava da porezna osnovica bude relativno široka i da oni koji su bogatiji osjetno više participiraju. Ono što je bilo vidljivo jest da njegovo moguće uvođenje nije praćeno na odgovarajući način - informiranjem javnosti što, kako, zašto,pa evo, ni sada ne znamo baš do kraja o čemu se radi.

Je li onda 2013. vrijeme da se uvede taj porez?


Ne znam, ako reforma bude spremna - jest, ako ne bude spremna, nije.

Nezaposlenost je u Hrvatskoj najveći socijalni problem. Kada mislite da će Vladine mjere uroditi plodom?

Rodit će plodom onog trenutka kada živne gospodarstvo. Dakle, ne može se govoriti o otvaranju novih radnih mjesta, a da ne govorimo prije toga o investicijama.

Je li Vlada dovoljno ažurna kad su u pitanju te investicije?

Pa svi bi uvijek voljeli da je sve brže i bolje.

>> 'Sve je više siromaštva, potrebna je angažiranija socijalna politika'

Smatrate li vi da ste imali neke greške?

Pa sigurno da jesam, ali, znate, uvijek valjda drugi bolje vide vaše pogreške. Vidim i ja, ali neću baš sam protiv sebe.

U kakvim ste odnosima s premijerom?

Vrlo dorbim. Evo,često se čujemo, nađemo se jednom tjedno.

Stalno se spominju neke nesuglasice, a znate kako se kaže- 'gdje ima dima, ima i vatre'.

Dobro, možda se taj dim nalazi u činjenici da ne mislimo uvijek o svemu isto. Pa kako bi to bilo da mislimo o svemu isto?

U kakvim ste sad odnosima s bivšim predsjednikom Mesićem?

U vrlo dobrim. Evo, baš se družimo ovih dana, svaki drugi, treći dan.

Znači, izgladili ste sve nesuglasice?

U politici, u javnom životu, pod pretpostavkom da ne mislite isto, što ne bi bilo dobro, naravno da neki put uđete u polemiku i nešto što mediji prepoznaju kao sukob.

Što biste poželjeli građanima u 2013.?

Naravno, uvijek je u prvom planu osobna sreća i zdravlje, a onda su ove stvari vezane za radna mjesta i bolju gospodarsku situaciju, bolji standard. Želim da svi skupa u politici budemo još bolji i da građanima osiguramo mogućnosti gospodarskog razvoja i standarda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene