Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odnosi uvijek bili ispred politike'

Josipović: Ulazak u EU na korist je i Hrvatskoj i Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je danas kako su odnosi između hrvatskih i slovenskih građana uvijek bili ispred politike te je politika stoga našla rješenje koje je omogućilo ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, što će koristiti objema zemljama.

Predsjednik je to rekao u svome Uredu na primanju Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva koje mu je, tradicionalno, sa Zelenim Jurjem, starim narodnim običajem, simbolično donijelo proljeće.

'Ako je i bilo nekih rasprava je li Zeleni Jurij s hrvatskom ili slovenskom putovnicom, sada će ta dvojba sasvim sigurno otpasti - granice više neće biti', rekao je Josipović.

>>Josipović želi da se ostvare investicije koje promovira Vlada

Društvu slovensko-hrvatskog prijateljstva zahvalio je na radu vrijednom poštovanja i divljenja.

'Vi ste dokaz kako su odnosi među građankama i građanama s jedne i druge strane granice bili uvijek ispred politike, i to je dobro. I zato je i politika našla rješenje i zato ćemo od 1. srpnja zajedno biti u EU', naglasio je.

Predsjednik je siguran da će ulazak Hrvatske u EU koristiti objema zemljama zbog zajedničkih interesa koje imaju te puno toga mogu zajedno napraviti.

Slovenski veleposlanik Vojko Volk usporedio je odnose dviju zemalja s ovogodišnjim kašnjenjem proljeća, kazavši kako, ako je i bilo razloga za zabrinutost, na kraju je proljeće pobijedilo, a zima izgubila.

'Tako da, ako je nešto i kasnilo u našim odnosima, nije se trebalo plašiti, sve se na kraju sredilo', rekao je Volk.

Zelenog Jurja iz Bele Krajine u Sloveniji predsjedniku Josipoviću donijela je Dječja folklorna skupina "Dragatuš" iz Općine Črnomelj, a u sklopu glazbenog programa nastupio je i tamburaški sastav "Sungerski lug" iz Općine Mrkopalj.

Predsjedniku Republike i građanima Hrvatske dobrodošlicu za punopravno članstvo u EU zaželjeli su i predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva Božo Dimnik te načelnica Općine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič.(Hina)
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Dobra predviđanja za turističku sezonu buking u Skandinaviji Baby Lasagna napravio je još jednu sjajnu stvar: "Požurite potražiti smještaj!" Slika nije dostupna nakon izbora u sloveniji Robert Golob: "Arbitraža ostaje 'sidro' u politici prema Hrvatskoj"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene