Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Daytonski sporazum ne funkcionira'

Josipović u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konferencija posvećena Daytonskom sporazumu i budućnosti BiH na kojoj će, između ostalih, sudjelovati bivši američki predsjednik Bill Clinton i najviši dužnosnici njegove administracije te hrvatski predsjednik Ivo Josipović i članovi predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, održat će se danas na Sveučilištu u New Yorku u organizaciji zaklade 'Clinton Global Initiative'.

Konferencija pod nazivom 'Amerika na raskrižju: Daytonski sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća' imat će dva panela. Prvi panel, istog naziva kao i konferencija, bavit će se analitičkom procjenom toga što je donio Daytonski sporazum i koje je rezultate tada postigla američka vanjska politika, dok će drugi panel, pod nazivom 'Petnaest godina kasnije: ohrabrivanje gospodarskog razvitka i integracija s Europom', biti posvećen budućnosti regije - njezinoj stabilnosti i prosperitetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lajčak: BiH je u dubokoj krizi Slika nije dostupna Dodik i dalje protiv Lajčaka

Među 400 sudionika, na konferenciji će sudjelovati i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, bivši američki veleposlasnik u RH Peter Galbraith, bivši vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu Wesley Clark, nekadašnji savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Sandy Berger i drugi američki diplomati koji su aktivno oblikovali američku politiku prema nekadašnjoj SFRJ i jugoistoku Europe.

Nebojša Radmanović neće doći

Kao moderatorica pojavit će se neizostavno lice s televizijskih ekrana iz 90-ih, ratna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour. Sadašnja američka administracija na konferenciju šalje zamjenika državne tajnice Jamesa Steinberga, a od europskih dužnosnika, na konferenciji će sudjelovati visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović neće nazočiti konferenciji, dovodeći u pitanje svrsihodnost putovanja tri člana predsjedništva na dvosatnu ili trosatnu raspravu u organizaciji nevladine udruge.

>> Dodik u Srbiji pozvao na ujedinjenje

>> Josipović će intenzivnije surađivati s BiH i Srbijom

>> Predstavnik Srba: 'Hrvati nisu ravnopravni u BiH'

'Nije završio rat, nego izazvao zamrznuti konflikt'

Daytonski sporazum potpisan je u prosincu u Parizu, nakon pregovora koje je u zračnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, s predsjednicima Franjom Tuđmanom, Alijom Izetbegovićem i Slobodanom Miloševićem vodio Richard Holbrooke. Na jednodnevnoj konferenciji će se posebna počast odati upravo Holbrookeu, nekadašnjem posebnom izaslaniku Billa Clintona i 'arhitektu Daytona' koji je preminuo 13. prosinca 2010.

Povodom njegove smrti, bivša glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florence Hartmann je za slovensko 'Delo' ocijenila da je Daytonski sporazum 'donio mir, ali i legitimnost Republici Srpskoj, koja je nastala na etničkom čišćenju'.

'Daytonski sporazum ne funkcionira. On nije doista završio rat, nego je izazvao zamrznuti konflikt. Daytonski sporazum ionako se primjenjivao presporo i neodgovarajuće, a značio je i poraz etike i pravednosti. Posljedice se još osjećaju', zaključila je Hartmann.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene