Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Kukujevcima

Josipović u posjetu hrvatskoj zajednici u Srijemu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović obišao je u istočnosrijemskom mjestu Kukujevci, u Republici Srbiji razrušenu katoličku crkve Presvetog trojstva.

Susreo se i s predstavnicima lokalnih vlasti, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Slavenom Bačićem i biskupom srijemskim Đurom Gašparovićem.
Zahvalivši se predsjedniku Josipoviću na povijesnom posjetu hrvatskoj zajednici u Srijemu, biskup Gašparović posebice se prisjetio 'mučeništva srijemskih Hrvata', koji su pod prijetnjama morali napustiti svoja obiteljska ognjišta. Napominjući kako je iz Srijema prognano oko 20.000 Hrvata, a u nekim župama i gotovo cjelokupno stanovništvo, biskup Gašparović zahvalio je svim svećenicima koji su ostali uz svoj narod, ali i pokrajinskim vlastima Vojvodine, na naporima u zaštiti građana, kojima se prijetilo.

Predsjednik HNV-a Slaven Bačić kazao je kako su predsjednika Josipovića željeli pozvati upravo u kukujevačku crkvu, koja je simbol stradanja vojvođanskih Hrvata, izrazivši uvjerenje 'da su takva vremena iza nas'. Crkva u selu Kukujevci, jedna je od najstarijih crkava u Vojvodini.  Predstavnik Zavičajne udruge Kukujevčana Milan Cindrić podsjetio je na zlostavljanja Kukujevčana, koja se se događala čak i u stanici policije u Šidu te pozvao vlasti Republike Srbije da procesuiraju počinitelje ovih zločina.

Selo Kukujevci jedno je od sela u Srijemu iz kojih je tijekom devedesetih godina etnički čišćeno lokalno hrvatsko stanovništvo, zbog čega se na Haaškome sudu sudi čelniku srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju. U selu Kukujevci prije rata živjelo je 500 hrvatskih obitelji, a danas ih je ostalo samo pet. Nakon posjeta Kukujevcima predsjednik Josipović će se u Šidu sastati s čelnicima tamošnjih lokalnih vlasti, predstavnicima hrvatskih udruga i hrvatske zajednice, nakon čega se očekuje izjava za medije. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Ivo Josipović Uskoro premijera "Povukao sam se na selo i izolirao od svega": Bivši predsjednik napisao operu o ubojstvu koje je šokiralo svijet Slika nije dostupna U Pitomači Andrej Plenković predsjeda sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene