Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan Europe

Josipović: 'Treba zaštiti europske vrijednosti od fašizma i nacizma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Jedan od glavnih zadataka, posebno u vrijeme krize, jest osigurati da duhovi nacizma i fašizma ne zaprijete europskim vrijednostima', istaknuo je predsjednik Ivo Josipović na svečanom obilježavanju Dana Europe u Zagrebu.

'Nije slučajno što je Europa svoj dan vezala uz pobjedu nad fašizmom i nacizmom, ideologijama koje su najviše negirale načela koja se trudi najviše izgraditi: demokraciju, ljudska prava i napredak. Jedan od glavnih zadataka, posebno u vrijeme krize, jest osigurati da duhovi nacizma i fašizma ne zaprijete tim vrijednostima', istaknuo je predsjednik Ivo Josipovićna svečanom obilježavanju Dana Europe u Zagrebu

Pročitajte i ovo PR Dan Europe Dan Europe 9. svibnja obilježit će se Festivalom vještina na Europskom trgu u Zagrebu Ivo Josipović Uskoro premijera "Povukao sam se na selo i izolirao od svega": Bivši predsjednik napisao operu o ubojstvu koje je šokiralo svijet

Državni vrh, ministri u Vladi, saborski zastupnici i strani diplomati u Nacionalnoj su i sveučilišnoj knjižnici prvi puta obilježili dan kad je, prije 62 godine, Robert Schumann pročitao deklaraciju s pozivom europskim zemljama da pod zajednički nadzor stave proizvodnju ugljena i čelika, u Hrvatskoj koja je zaista nadomak EU, u trenu kad hrvatski predstavnici sudjeluju u njezinom funkcioniranju, zasad kao promatrači te u Hrvatskoj, koja je - kako je istaknuo šef delegacije EU, organizatora svečanosti, Paul Vandoren 'uspješna priča i primjer susjedima, s provedenim reformama koje će koristiti građanima'.

>> Josipović: Slava nevinim žrtvama, neka zaborav nikada ne prekrije zločin

Tako će i sutra i preksutra potpredsjednica vlade Milanka Opačić, ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić i zamjenica ministra za obrazovanje Marija Lugarić sudjelovati na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport u Bruxellesu. Nešto manje od godinu i tri mjeseca od punopravnog članstva, premijer Zoran Milanović sažeo je važnost ulaska u dva razloga: sigurniji i bogatiji život, istovremeno upozoravajući kako se Europu doživljavalo kao homogenu tvorevinu, što se posebice u vrijeme krize pokazalo, a na neki način je i dobro, dodao je, da nije tako.

'Pravila su ista za sve, ali ne primjenjuju ih svi na jednak način. Naš su cilj otvorene političke i gospodarske institucije, zemlju u kojoj nitko nema apsolutnu vlast i ekonomski sustav u kojem će se voditi računa o onima koji se nisu najbolje snašli', istaknuo je predsjednik vlade. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene