Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Be toga otvaraju se sumnje

Josipović: Temelj za izborne jedinice je popis birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović danas je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Predsjednik Republike Hrvatskerekao je danas, upitan o tome kada će Hrvatska ući u Europsku uniju, kako je projicirani termin i želja da ulazak u Europsku uniju bude 1. siječnja 2013., što je ocijenio dostižnim, ali i ambicioznim ciljem.

To je vrlo ambiciozno zato jer smo sasvim blizu zaključivanju pregovora, treba par mjeseci da se pripreme ugovori i potom potpišu, a onda slijedi jedan možda i duži proces ratifikacije, s obzirom na to da pojedine zemlje imaju i dulje postupke koji traju u njihovim parlamentima, ustvrdio je Josipović.

Upitan za komentar godišnjeg izvješća State Departmenta o Hrvatskoj, u kojemu se upozorava, među ostalim, da je vlada često u središtu korupcijskih slučajeva te na probleme obiteljskog nasilja i slobode okupljanja, Josipović je rekao kako za ta saznanja nije bio potreban američki izvještaj jer 'mi sve to ovdje znamo i radimo na tome da stvari budu bolje'.

Po Josipovićevim riječima, kada se govori o korupciji otvoreno je jako puno slučajeva, a kad se u izvješću govori o vladi misli se na cijelu administraciju, a ne samo na vladu u užem smislu riječi. Vidimo da su mnogi visoki dužnosnici i ravnatelji pojedinih institucija pod ozbiljnim istragama, što znači da se Hrvatska bori protiv korupcije i to je pozitivno, istaknuo je.

Obiteljsko nasilje je ozbiljan problem, kao i nasilje na sportskim terenima, to je više od same pojavne manifestacije koje imamo u pojedinim slučajevima i pokazuje kulturu nasilja koju moramo svladati, jer ona ne donosi ništa dobra, napomenuo je Josipović. Izrazio je nadu da će se u Hrvatskoj obiteljsko nasilje i nasilje na sportskim terenima suzbiti i svesti na minimalnu mjeru, kako su to napravile i ostale demokratske zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kosor odgovorila Milanoviću 'Nevjerojatno je da komentira nešto što nije vidio' Slika nije dostupna Milanović o prekrajanju jedinica 'U uređenoj državi ne smije biti krivotvorenja biračkih popisa'

>> Izračunali smo: Novim izbornim jedinicama HDZ bi dobio dva mandata više

Komentirajući vladin prijedlog o promjeni izbornih jedinica, Josipović je rekao da odluka Ustavnog suda koji je upozorio na nesrazmjer izbornih jedinica ne smije biti povod za nelogično kreiranje takvih izbornih jedinica 'koje će dovesti u pitanje demokratičnost izbora'. Izrazivši nadu da se to neće dogoditi, Josipović je upozorio da jedini temelj za kreiranje novog izbornog sustava i novih izbornih jedinica mogu biti realni popisi birača. Bez sređivanja popisa birača sve što se prekraja, kad bi i bilo u najboljoj namjeri, ne može dati dobar rezultat i otvorit će sumnju što nama u ovom trenutku ne treba, ocijenio je.

Josipović drži kako su se ti popisi trebali odavno srediti, te se nada će neka druga vlada, 'stara nova ili nova nova' vlada, to uzeti kao jedan od prioriteta na samom početku mandata, jer, dodao je, sve što se radi u zadnji čas, par mjeseci prije izbora, nije ni dobro niti uvjerljivo.

Josipović je izjave novinarima dao nakon obilaska izložbe 'Pompeji život u sjeni Vezuva' u Galeriji Klovićevi dvori. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene