Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osiguranje državnih dužnosnika

Josipović: Spekulacijama se stvara ozračje nesigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović zatražit će istragu o neovlaštenom iznošenju podataka o osiguranju najviših državnih dužnosnika budući da detaljan prikaz objavljen u novinama o njegovu i osiguranju predsjednice Vlade Jadranke Kosor može za posljedicu imati ugrožavanje sigurnosti i predsjednika države i premijerke, kao i članova njihovih obitelji, doznaje se danas u Uredu Predsjednika.

Brojno stanje osiguranja, broj i vrsta vozila, oprema kojom raspolažu i drugi detalji mogli su doći do novinara samo curenjem informacija. To pokazuje iznimno nizak stupanj profesionalnosti u dijelovima sustava i dodatno, uz ostale okolnosti, opravdava zahtjev Predsjednika Republike da sudjeluje u izboru osiguranja. Iznošenje spekulacija u medije o navodnoj sigurnosnoj ugroženosti Predsjednika Republike zbog smanjenog broja tjelohranitelja i automobilske pratnje, očito ima za cilj stvoriti ozračje nesigurnosti za građane te na Predsjednika Republike učiniti javni pritisak da odstupi od europskih standarda osiguranja koji podrazumijevaju racionalno korištenje sigurnosnih resursa.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice Danke - 1 začarani krug Novi zaplet u slučaju Danke Ilić: "MUP umjesto da otkrije i progoni počinitelje kaznenih djela, sudjeluje najvjerojatnije u zlostavljanju i mučenju" Potraga za Dankom još traje Puno pitanja "Djetetu prilikom udarca krene krv, a mi nemamo DNK": Stručnjaci o slučaju ubijene Danke

U Uredu Predsjednika se doznaje da su takvi neprofesionalni postupci suprotni i obavještajnim i sigurnosnim procjenama nadležnih institucija temeljem kojih je organizirano sadašnje predsjednikovo osiguranje, kao i osiguranje predsjednice Vlade i predsjednika Sabora. Kao jedan od primjera može se navesti kako se hrvatski predsjednik Ivo Josipović za vrijeme službenog posjeta Austriji uvjerio da austrijski predsjednik i njegova obitelj imaju praktično identičan sustav osiguranja.

Što se protokola tiče, Predsjednik Republike u službenim prilikama u cijelosti poštuje i domaći i strani protokol. U Uredu Predsjednika se doznaje kako, posebno u komunikaciji s građanima, neće biti povratka na protokol kakav je bio u vrijeme bivših predsjednika. Predsjedniku Josipoviću posebno su važni neposredni kontakti s građanima i od njih ne namjerava odustati. Nastavit će ih i na javnim mjestima, bez protokolarnih ograničenja, doznaje se u Predsjednikovom uredu.

Predsjednik Republike jest institucija, ali ne po krutom protokolu i pretjeranim mjerama sigurnosti, već po svojoj sposobnosti da bude uz građane i da svoju dužnost obavlja u njihovu interesu, ističe se iz Ureda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene