Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primio ih predsjednik, išli na prosvjed

Udruge povodom Dana bijelog štapa: 'Ne (š)tapkajmo u mraku!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, udruge slijepih organizirale su prosvjednu povorku. Dio udruga primio je predsjednik Josipović.

U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, a pod sloganom "Prekinimo (š)tapkanje u mraku", stotinjak predstavnika Hrvatskog saveza slijepih i drugih udruga osoba s invaliditetom danas su u povorci od njihova sjedišta u Draškovićevoj ulici do Markova trga, s bubnjarima, zviždaljkama i transparentima, nadležne institucije upozorili na potrebu veće skrbi za invalide.

Pročitajte i ovo Ivo Josipović Uskoro premijera "Povukao sam se na selo i izolirao od svega": Bivši predsjednik napisao operu o ubojstvu koje je šokiralo svijet Slika nije dostupna Obavljen je i alkotest Vlasnik kafića u čiju se terasu zabio Josipović: "Šteta je 4000 eura, a najviše mi je žao studentica"

>> Slijepi kineski disident Chen Guangcheng konačno doputovao u SAD

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić rekao je kako od Vlade očekuju da će riješiti njihove kronične probleme, a to su sustavno financiranje udruga osoba s invaliditetom te inkluzivni dodatak.

Istaknuo je da Hrvatska ima najmanji doplatak na sljepoću u Europi - od 46 do 66 eura. Veći doplatak ima BiH 200 eura, Srbija i Crna Gora 175 eura, Albanija 120 eura, dok Francuska ima 700 eura, Austrija 630 a Njemačka 550 eura.

Povorka slijepih osoba, gluhih osoba, osoba u invalidskim kolicima i drugih osoba s invaliditetom prvo je došla u Ministarstvo socijalne politike i mladih na Trgu hrvatskih velikana, gdje ih je primila potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić.

Nakon razgovora, Perić i ministrica Opačić izašli su pred okupljene, a Perić je izvijestio da su s ministricom razgovarali o svim problemima, dogovorili se o suradnji i rokovima te kako je obećano da će zakon o inkluzivnom dodatku do 31. prosinca iduće godine biti gotov. Perić je također izrazio zadovoljstvo razgovorom.

Ministrica je izvijestila kako rade na kriterijima za financiranje udruga, za financiranje saveza i vrlo brzo bi udruge trebale znati "nova pravila igre", jer kako je rekla, smatra da se ona ne može služiti dosadašnjom praksom ministara, a "to je bila praksa u kojoj su oni svojom odlukom potpisivali po pet ili deset milijuna kuna savezima".

Ja mislim da moraju postojati 'pravila igre', moraju postojati određeni kriteriji i u skladu s njima mogu se financirati udruge i savezi, izjavila je Opačić.

Naglasila je kako se nastoje izboriti i za veća financijska sredstva od strane Lutrije i nada se da će i to biti riješeno u idućih mjesec dana. Istaknula je kako bi zakon o inkluzivnom dodatku trebao biti donesen do 31. prosinca 2013. godine, a paralelno s tim radne skupine rade i na jedinstvenom tijelu vještačenja.

"Mi smo formirali međuresorna tijela koja rade na tim zakonima i kada zakoni budu pripremljeni za raspravu mi smo se dogovorili da ćemo se naći i o svemu otvoreno raspraviti", rekla je Opačić.

Navela je da je Ministarstvo formiralo radne i međuresorne skupine, jer osobe s invaliditetom nisu samo problem Ministarstva socijalne politike već i nekih drugih ministarstava - obrazovnog sustava, zdravstvenog sustava, sustava mirovinskog.

Pred zgradom Vlade dozivali Milanovića

Nakon razgovora s ministricom Opačić glasna povorka s transparentima na kojima je pisalo "Prekinite š(tapkanje) u mraku!", "Netko nema vida, a netko stida" krenula je Jurišićevom do Trga bana Jelačića te Radićevom stigla do Trga sv. Marka, gdje su pozivali premijera Zorana Milanovića.

Perić je istaknuo kako traže prava a ne milostinju te da politika mora znati da je dosad davala milostinju. U sjedištu Vlade predao je tekst Platforme za socijalno partnerstvo osoba s invaliditetom, Vlade i institucija države, nacrta Zakona o financiranju udruga osoba s invaliditetom te Promemorije o obvezama donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih rekao je kako moraju biti uključeni u procese donošenje odluka i nastanka zakona, a ako ih se i dalje ne bude uključivalo, krenut će u prosvjed na kojem će okupiti 5.000 osoba s invaliditetom.

Pravobraniteljica za osoba s invaliditetom Anka Slonjšak kazala je da se ovim mimohodom želi naglasiti kako je nužno da se regulira sustavno financiranje udruga i saveza za opće dobro, a što se tiče inkluzivnog dodatka, odnosno doplatka za sljepoću nužno je da se regulira taj sustav.

Dio udruga primio predsjednik Josipović

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, predsjednik Ivo Josipović primio je predstavnike udruga slijepih, slabovidnih i gluho-slijepih osoba.

Josipović je upozorio da se osobe s tom vrstom invaliditeta u svakodnevnom životu suočavaju s brojnim poteškoćama, od nepostojanja prilaznih rampi i udžbenika na pismu slijepih, do nemogućnosti da nađu posao.

'Usprkos tomu, neki od vas ostvarili su zavidna postignuća', rekao je Jospiović te izrazio uvjerenje da će Vlada imati sluha za probleme slijepih, slabovidnih i gluho-slijepih osoba i da će im pomoći koliko dozvoljavaju financijske prilike. 'Nadam se da ćemo jednom, kao socijalno osvješteno društvo i vama pružiti odgovarajuću zaštitu', dodao je.

Predsjednik Saveza slijepih Vicko Sviličić upozorio je na sporost u rješavanju problema osoba s invaliditetom, podsjetivši da se udruge godinama bore za invalidski doplatak, kakav imaju sve zemlje EU, kao i sve zemlje na području bivše Jugoslavije, osim Hrvatske.

'Znamo da nema novca, ali neka barem izrade zakon pa ćemo doplatak dobijati kad bude novca', rekao je Sviličić, izvijestivši da udruge traže i donošenje zakona kojim bi se utvrdilo njihovo financiranje iz sredstava Hrvatske lutrije.

Predsjednica udruge roditelja OKO Nada Bjelčić upozorila je, pak o problemima u sustavu zdravstva, koji djeci ne osigurava pomagala koja im trebaju doživotno. Citirala je Malog princa da 'čovjek samo srcem dobro vidi' te zaključila kako 'naš sustav ima oči, ali nije pokazao da ima srca'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene