Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peres pohvalio Josipovića

'Vi ste pravnik i glazbenik, ne znam što je važnije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U službeni posjet Hrvatskoj stigao je izraelski predsjednik Shimon Peres. U predsjedničkim dvorima na Pantovčaku dočekao ga je predsjednik Josipović.

Shimon Peres, 86-ogodišnji izraelski predsjednik prvi put je na Pantovčaku. Iako je u svojoj 65-ogodišnjoj političkoj karijeri igrao uloge ministara, ali i premijera, nije skrivao divljenje prema svom domaćinu Josipoviću. 'Koliko ja znam, vi ste jedini predsjednik na svijetu koji je ujedno pravnik, ali i glazbenik. A ne znam što je od toga važnije. Pravo ili glazba, rekao je Peres.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

I Ivo Josipović u Peresu, kao i u Izraelu vidi nove prijatelje. 'Obje države imaju mnoge sličnosti u prošlosti, borile su se za svoju neovisnost i slobodu i uspješno su pobijedile u toj borbi. Ali imamo još jednu važnu sličnost. Naši su pogledi upućeni u budućnost', smatra Josipović.

Hrvatska i Izrael potpisali su sporazum o kulturi, obrazovanju i istraživanju, jer i Josipović i Peres budućnost vide upravo u znanosti. 'Buduće industrije bit će drugačije od sadašnjih, jedna od najvećih bit će, vjerujem, proizvodnja ljudskih rezervnih dijelova, stanica i organa', uvjeren je Peres.
'Postoji jako puno prostora za investicije, za suradnju instituta, kulturnu razmjenu, i to je nešto što će obje države pokušati unaprijediti i učiniti prijateljstvo naših zemalja još čvršćim i još jačim', dodao je Josipoić.

Izrael uložio 24 milijuna kuna u Hrvatsku

A upravo o tome raspravljaju dvojica predsjednika na svečanoj večeri s gospodarstvenicima. Izrael nije u deficitu, raspolaže konkretnim kapitalom te gleda gdje će uložiti. Do sada je u Hrvatsku Izrael uložio gotovo 24 milijuna eura, a jedno od poznatijih ulaganja je farmaceutske tvrtke Teva koja je kupila Plivu. Zainteresirani su i za nova. I Hrvatske tvrtke mogle bi u Izrael plasirati svoje proizvode. Poljoprivreda, energetika, graditeljstvo samo su neke od grana za koje je zainteresiran Izrael. No trebalo bi privući Izraelske turiste, jer njih gotovo 7 milijuna putuje svake godine, a u Hrvatsku ih dođe samo 30 tisuća.

Brojni odlikovani Hrvati

Hrvatska je zemlja koja ima 102 osobe odlikovane najvišim židovskim i izraelskim priznanjem Pravednik među narodima. Odlikovanje koje su dobili ljudi koji su u Drugom svjetskom ratu spašavali Židove. Hrvatska posebnu pozornost obraća i na obrazovanje o Holokaustu. Do sad je uključeno više od 500 nastavnika. Predsjednik Peres sastat će se i s premijerkom Kosor ali će u nedjelju u društvu predsjednika Josipovića otići u Jasenovac gdje će obići muzej a kod spomenika će položiti vijenac i pomoliti se.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene