Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlikovao trojicu

Josipović primio i odlikovao pripadnike 101. brigade HV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je, u povodu 20. obljetnice osnutka, pripadnike 101. brigade Hrvatske vojske iz Susedgrada i odlikovao trojicu njezinih istaknutih pojedinaca.

Redom hrvatskog trolista za iznimne zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu odlikovani su pričuvni poručnik Zdravko Žinić, pričuvni narednik Stjepan Balaband i pričuvni razvodnik Božidar Čebrajec.

U prigodnoj riječi predsjednik Josipović čestitajući obljetnicu 101. brigade istaknuo je da je ona jedna u nizu slavnih zagrebačkih brigada koje je borbeno djelovala i junaštvom se istaknula na svim bojištima na kojima je djelovala - od istočnoslavonskog i novljanskog, pa sve do pokupskog i banijskog.

'Vaš ratni put bio je častan i na svekoliki ponos vašeg grada županije i cijele naše domovine. Opće je poznata činjenica da su zagrebački branitelji i dragovoljci bili istaknuti borci na svim bojištima od Vukovara do Dubrovnika', istaknuo je predsjednik.

Više od 5.100 vojnika koji su tijekom rata činili sastav 101. brigade i neumoljve brojke koje govore o poginulim nestalim i ranjenim pripadnicima, nažalost, najrječitije opisuju svu težinu ratišta i bitaka kroz koje ste prošli. Za sve to Hrvatska vam je zahvalna i nikad vam to neće zaboraviti, poručio je predsjednik.

Dodao je da odličja dodjeljuje u skladu sa svojom trajnom politikom ispravljanja dugogodišnji nepravdi prema pojedincima i postrojbama, ali i otimanja zaboravu hrabrih djela branitelja.

Kao što slavimo prošlost, nemamo pravo zanemariti budućnost - punopravno članstvo u NATO savezu i skori ulazak u Europsku uniju dva su velika preduvjeta našeg konačnog cilja - uspješne i razvijene demokratske Hrvatske. Pravna i pravedna demokratska Hrvatska, zemlja blagostanja svih njezinih građana - to je Hrvatska po mjera i želji hrvatskih branitelja hrabrih vitezova koji su za nju dali živote i svoje zdravlje, pa i svih nas koji smo tu da zajedničkim naporima ostvarimo te njihove i naše ideale s početka 90-ih, istaknuo je predsjednik Josipović.

U ime pripadnika 101. brigade, članova obitelji poginulih i nestalih predsjedniku je zahvalio njezin zapovjednik umirovljeni stožerni brigadir Jozo Petrašević naglasio je da je ta postrojba tijekom Domovinskog rata izvršila sve postavljene bojeve zadaće te je kao djelovala kao pričuvna brigada uz bok gardijskim brigada uvijek na prvoj crti bojišta. Istaknuo je da su u tome poštovane međunarodne konvencije ratovanja i da do sada nije bilo slučajeva njihova narušavanja. (Hina)

Pročitajte i ovo Odlikovanje branitelja - 1 Nakon 30 godina Predsjednik Milanović odlikovao branitelje: "Ovo je malen, ali i velik dug časti koji Hrvatska ima prema vama" Slika nije dostupna Veliko priznanje Predsjednik Josipović odlikovao Sedmu gardijsku brigadu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene