Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobar potez

'Pričuvne postrojbe povećat će našu obrambenu sigurnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je ponovni ustroj pričuvnih vojnih postrojba, koje će imati 20 tisuća vojnika, dobrim potezom jer smo, kako je istaknuo, "time dobili na obrambenoj sigurnosti i efikasnosti Oružanih snaga".

Odgovarajući na pitanje novinara za današnjeg posjeta Sv. Matinu na Muri o ustroju pričuvnih vojnih postrojba, predsjednik Josipović je rekao kako je takvo nešto bilo potrebno.

Pročitajte i ovo Općinski kazneni sud u Zagrebu Nasilje Stigla presuda: Djelatnik MORH-a udario izvanbračnu suprugu nakon čega je glavom lupila u štok Kongresni centar Hrvatskog vojnog učilišta moderni centar VIDEO FOTO Pogledajte kako će izgledati privremeni Sabor: Plenković je zgradu ranije nazvao velebnom

"Nije moguće osigurati sve one funkcije za slučaj napada ili agresije, što zaista ne želimo, ili velike elementarne nepogode", rekao je i istaknuo kako je to "dobar potez jer smo time dobili na obrambenoj sigurnosti i efikasnosti Oružanih snaga".

Predsjednik se tijekom posjeta Sv. Martinu na Muri upoznao s turističkim kapacitetima i mogućnostima najsjevernije hrvatske općine, pri čemu je izrazio zadovoljstvo što su toplice najveći projekt kontinentalnog turizma u koji je dosad uloženo više od 300 milijuna kuna, a u njima je zaposleno više od 200 osoba.

Osim turističkih sadržaja, predsjednik Josipović obišao je općinsku gospodarsku zonu u kojoj poduzetnici šire poslovanje i zapošljavaju nove radnike.

"Ovdje je 11 gospodarskih subjekata, svi dobro rade, a imaju i puno mladih zaposlenih", rekao je. Tu je stanje bolje nego drugdje jer se naporno radi, ocijenio je predsjednik Josipović te pohvalio to što radnici primaju plaću na vrijeme, što se plaćaju porezi, a većina finalnih proizvoda iz te gospodarske zone se izvozi.

"Europa je ovim poduzetnicima donijela novi benefit", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Načelnik općine Sv. Martina na Muri Franjo Makovec (HSLS) smatra kako nema čarobne formule za takav poduzetnički uspjeh te da se sve temelji na radu. Rekao je kako općina sve potrebne dozvole rješava (daje) za deset dana, a poduzetnici su ti koji ostvaruju novu vrijednost.

Međimurski župan Matija Posvec (HNS) rekao je kako je Međimurje "neka druga Hrvatska" jer tu živi 2,4 posto stanovništva koje u izvozu sudjeluje s 4,2 posto, a uvozi 1,8 posto. "Već nekoliko godina Međimurje ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu", istaknuo je župan Posavec.

Predsjednik Josipović ponovio je danas, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako Hrvatska može profitirati od LNG terminala u Omišlju jer u sadašnjim geostrateškim odnosima može postati energetska vrata Europi. Podsjetio je kako je on taj terminal zagovarao diljem svijeta, a o njemu je razgovarao i s američkim predsjednikom Obamom.

Za izjavu HDZ-ovih predsjednika Zajednice županija Tomislava Tolušića i Udruga gradova Željka Turka kako mu neće dolaziti u posjet i na njegove nastupe, predsjednik Josipović je rekao kako svatko bira svoju politiku te da su HDZ-ovi župani mnogo propustili što nisu bili na sastanku s njim prošli tjedan u njegovu uredu.

"Očito ipak nisu svi tog raspoloženja jer sam za vikend bio s nekim načelnicima iz HDZ-a. One koji nisu došli pozvat ću nakon idućih izbora u svoje programe jer svi skupa svoje poslove radimo radi građanki i građana, a ne da bismo se nadmetali na ovakav način", dodao je.

Predsjednik Josipović zaželio je također brz oporavak potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova i prijatelju Ranku Ostojiću. Istaknuo je kako se veseli posljednjim informacijama koje govore da mu je bolje te kako se nada da će se uskoro vratiti svojem poslu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene