Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne želi o Fimi Mediji

Josipović: Pozitivna je poruka to da se može suditi političarima i strankama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pričekajmo da presuda postane pravomoćna, onda o konkretnom slučaju, rekao je Josipović o presudi Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju Fimi Media.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izajvio je u srijedu kako ne želi ocjenjivati presudu za Fimi mediju jer je ona nepravomoća, a na načelnoj razini pozitivnom porukom smatra činjenicu da se u Hrvatskoj može voditi postupak protiv visoko rangiranih političara i političke stranke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Slika nije dostupna Podupire i potiče Vladu Josipović o Planu 21: Plan koji nije dao rezultate treba preispitati

"Pričekajmo da presuda postane pravomoćna, onda o konkretnom slučaju", rekao je Josipović novinarima u sklopu boravka u SUVAG-u upitan za komentar presude kojom su nepravomoćno krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media proglašeni HDZ, bivši premijer i čelnik te stranke Ivo Sanader i drugi.

Slovenci o presudi Sanaderu: Hrvatska može biti ponosna

Josipović je kazao kako na načelnoj razini želi govoriti o činjenici da se u Hrvatskoj može voditi postupak protiv visoko rangiranih političara te političke stranke.

"Mislim da je to pokazatelj onoga zbog čega smo i primljeni u EU, dakle da je Hrvatska predana borbi protiv korupcije. Ne ocjenjujući konkretan slučaj, moram reći da je sama činjenica postupka pozitivna poruka", rekao je Josipović.

Komentirao izjave srbijanskih zastupnika u Haagu

Upitan o istupu srbijanskih zastupnika pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu, koji su u odgovoru na hrvatsku tužbu za genocid citirali i njegovu izjavu da je Hrvatska do 2000. godine hinila suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Josipović je kazao kako je to "činjenica o kojoj smo puno puta govorili i ovdje u Hrvatskoj", no da je Hrvatska potom u potpunosti surađivala s Haaškim sudom.

"Znamo što se poslije dogodilo - da je Hrvatska u potpunosti, predano surađivala s Haaškim sudom i za to je dobila priznanje", rekao je predsjednik.

STRANKA NA MUKAMA Može li HDZ vratiti novac državi?

Osvrnuo se i na dio izlaganja srbijanskog pravnog tima u kojem citiraju i njegovu izjavu iz prosinca 2012. da u Hrvatskoj nije bilo pravomoćnih presuda za ratne zločine tijekom operacije 'Oluja'.

"Nije bilo, da. Zaista u to doba nije bilo presude za ratne zločine. Međutim, ne vidim kako im to može koristiti u njihovom nastojanju da se izbore za svoju tužbu i da ospore našu. Mislim da je riječ, naprosto, o jednoj medijskoj manipulaciji i pokušaju da se jedna izjava koja je sto puta ponavljana, ne samo od mene, i potpuno je irelevantna za predmet, stavi u funkciju suđenja u Haagu", ustvrdio je.

Uvođenje osobnog stečaja pozitivno

Josipović je pozitivnim ocijenio mogućnost uvođenja osobnog stečaja podsjetivši da je prije godinu dana u svome Uredu održao i skup posvećen dužničkoj krizi građana na kojem je, uz ostalo, jedna od predloženih mjera za poboljšanje položaja građana bila "slična osobnom stečaju koji se sad predlaže".

"Dakle, drago mi je je da se ipak te mjere polako implementiraju na neki način. Možda je moglo brže i nadam se da će vlada nastaviti u tom pravcu, da olakša poziciju onim našim sugrađanim kojima je najteže. Naravno, pri tome se mora voditi računa i o vjerovnicima", rekao je.

Josipović je iznio i stav o radu Vlade s obzirom na 370 tisuća nezaposlenih, pad BDP-a u prošloj godini i najavama o njegovom padu i u ovoj. "Moje je da pomognem Vladi da stvari budu drukčije, a nadam se da dolazi vrijeme kada će oni napori koji su činjeni na privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta konačno dati rezultat", rekao je.

Ići će u zemlje interesantne zbog energetike i izvoza

Vlada i cijelo društvo, ističe Josipović, moraju raditi na daljnjem jačanju investicijske klime.

Naglašava nužnost pojednostavljenja procedura kada je riječ o dozvolama, vizama, dozvolama boravka i drugim "naizgled malim tehničkim stvarima koje sasvim sigurno ometaju investitore".

Upitan govori li činjenica da još uvijek nisu napravljene zakonske pretpostavke za funkcioniranje gospodarske diplomacije, projekta koji je najavljen u rujnu prošle godine, o slaboj pripremljenosti Vlade za gospodarske projekte, Josipović odgovara kako se ne bi do kraja s time složio.

"Možda zakonske promjene nema, ali napravljen je projekt organizacijske naravi koji se dobrim dijelom i provodi. A mogu posvjedočiti da vrlo često dobivam pozive iz MVP da se priključim u projekte, posebno kad je riječ o zemljama kojima je u političkoj i društvenoj tradiciji da najviši predstavnici države sudjeluju u određenim pripremnim razgovorima koji prethode poslovnim dogovorima", rekao je.

Najavio je da su u tijeku pripreme za odlazak delegacije, kojoj bi on bio na čelu, u Kazahstan, Turkmenistan i "neke druge zemlje koje su nam interesantne zbog energetike i izvoza". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene