Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kompleksan problem'

Josipović: Povratak Hrvata u BiH prespor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorio je u Derventi da su Hrvati u Republici Srpskoj i dalje u teškom položaju te da povratak prognanih teče isuviše sporo, istaknuvši da je u tom pogledu važno otvoriti novu stranicu i novo ozračje.

‘Problem je vrlo kompleksan i zasigurno ga jedan sastanak neće riješiti, no važno je otvoriti jednu novu stranicu i novo ozračje’, kazao je Josipović nakon sastanka s predstavnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, među kojima je bilo najviše onih s hrvatskim predznakom. Povratak Hrvata, posebice u Posavinu i u Republiku Srpsku, Josipović je u izjavi novinarima opisao kao glavni cilj njegova dvodnevnog radnog posjeta Bosni i Hercegovini. ‘Riječ je, nažalost, o premalom broju ljudi koji su se vratili. Nije se vratilo ni deset posto’, kazao je hrvatski predsjednik objašnjavajući kako je od sugovornika dobio informacije o problemima koji tište ljude, odnosno o tome da ni međunarodni ni lokalni projekti povratka nisu dovoljno usredotočeni na taj dio BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povratak Hrvata u BiH Dodik: Hrvati, vratite se, jamčim vam sigurnost Slika nije dostupna BiH: Komarica i Dodik pozivaju Hrvate na povratak u RS

>> Dodik: Hrvati, vratite se, jamčim vam sigurnost

Ključ problema je, po Josipovićevim riječima, održivi povratak jer se ne smije sve svesti na obnovu kuća bez vođenja računa o ostalim pravima poput radnih mjesta ili zdravstvene zaštite. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, jedan od sudionika sastanka s hrvatskim predsjednikom, kazao je kako činjenica da se on morao održati u crkvi Svetog Jure dovoljno govori o položaju Hrvata u RS jer potvrđuje kako u tom entitetu nema institucije u kojoj bi oni mogli govoriti o svojim problemima. Ljubić je upozorio kako predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik u vlast instalira ‘svoje Hrvate’ koji onda tumače navodne interese povratnika. ‘Nije točno da se Hrvati ne žele vratiti’, kazao je Ljubić.

Istaknuo je kako im se to međutim i dalje onemogućava iako su sredstva suptilnija nego prije jer se stvaraju brojne administrativne zapreke povratnicima. Podsjetio je i na to da se u Federaciji BiH svojim prijeratnim domovima vratilo 50 posto prognanih Hrvata dok ih se u RS uspjelo vratiti tek nešto više od pet posto. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije bio nazočan sastanku u Derventi, a predsjednik Josipović je to prokomentirao rekavši tek kako je ta stranka ipak bila zastupljena u razgovorima jer ju je predstavljao potpredsjednik Davor Čordaš. Odgovarajući na pitanja srpskih novinara u Derventi predsjednik Josipović je kazao kako se u Sijekovac ne ide ispričavati, nego pokloniti se žrtvama. ‘Sve o tomu sam rekao u svom govoru u Parlamentu BiH’, kazao je Josipović. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene