Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik se zabunio

Josipović Vesnu Pusić nazvao ministricom pravosuđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović slučajno je ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić krivo nazvao ministricom pravosuđa. Uz osmijeh su ispravili pogrešku, a Pusić je najavila racionalizaciju hrvatske diplomatske mreže koja će početi gašenjem nekih generalnih konzulata, kao i povlačenje veleposlanika koji nisu u stanju kvalitetno predstavljati Hrvatsku u svijetu.

Pusić je s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, sukreatorom vanjske politike, predstavila smjernice hrvatske diplomacije svim hrvatskim veleposlanicima na konferenciji u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Na prvom takvom sastanku ikad održanom okupilo se 46 bilateralnih i 6 multilateralnih veleposlanika čiji će izbor ubuduće, istaknula je Pusić, ovisiti isključivo o kvaliteti.

'Sve koji nisu dovoljno kvalitetni treba povući. Oni koji su dovoljno kvalitetni moraju imatu punu uslugu ministarstva, u punom smislu predstavljati Hrvatsku i uživati takav tretman i u zemlji u kojoj su na dužnosti i u svojoj vlastoj kući', izjavila je šefica hrvatske diplomacije na konferenciji za novinare.

Josipović je rekao da se s Pusić slaže i u globalnim ciljevima i u detaljima vanjske politike Hrvatske koja može napraviti zaokret iz statusa male zemlje u status male dobronamjerne sile, sposobne aktivno se izboriti za svoju poziciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik na odlasku Istražili smo tko su potencijalni politički partneri Ive Josipovića Slika nije dostupna Gdje je, što radi... FOTO Izabrana predsjednica objavila sliku iz ureda

'Hrvatska mora biti ambiciozna'

'U okviru diplomatskog korpusa imamo dovoljno kvalitetnih ljudi koji tu politiku mogu provesti u djelo', rekao je hrvatski predsjednik. 'Hrvatska mora biti ambiciozna i prodorna zemlja. Mreža veleposlanika može učiniti puno toga i stoga ministarstvo ima moju punu potporu u svemu što čini', istaknuo je Josipović.

Upitana o mogućnosti gašenja nekih veleposlanstva, Pusić je rekla da se to neće raditi jer se radi o 'politički osjetljivom pitanju', ali će se privremeno ili trajno zatvoriti neki generalni konzulati, osobito tamo gdje ih na malom području ima puno.

'Putujući veleposlanici'

Također je najavila da se do ulaska u EU, a zbog 'prepoznatljivosti Hrvatske' ne razmišlja o korištenju zajedničkih prostora za veleposlanstva s drugim državama, ali će predložiti osnivanje tzv. putujućih veleposlanika koji bi iz Zagreba povremeno putovali u dosad 'nepokrivene' dijelove svijeta, poput subsaharske Afrike ili velikog dijela Azije.

Pusić je najavila i ukidanje tzv. gospodarskih atašea koje je uvela bivša HDZ-ova vlada, jer smatra da njihov posao mogu raditi veleposlanici, osobito u odnosima s brzorastućim gospodarstvima Kine, Indije, Brazila, Turske, Rusije.

'Nije problem u tome da veleposlanici ne znaju predstavljati hrvatsko gospodarstvo, nego to što mi moramo imati gospodarstvo koje bi oni mogli predstavljati', rekla je ministrica i dodala da se za veleposlanike izrađuje portfolio u kojem će biti opisana investicijska klima koju bi trebali 'prodavati'.

Upitana za reakciju stranih veleposlanika na imenovanje ministara u Nadzorne odbore državnih tvrtki, Pusić je rekla da ih je uvjerila da je to dobra politika, a s njome se suglasio i predsjednik Josipović. 'Ako imate čistu savjest i jasan stav možete pojasniti svoju poziciju. Tamo gdje je moguće državnu imovinu treba privatizirati, a tamo gdje je država vlasnik mora imati odgovornost i tu odgovornost adresirati na konkretne ljude', istaknula je Pusić.

Josipović drži da kod INA-e 'ima razloga da se razmisli o drugim opcijama' i europske partnere uvjeriti zašto se ide u 'novotarije'. 'INA je važan nacionalni resurs i vlada će imati moju potporu da pazi što se radi s nacionalnim resursima', naglasio je Josipović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene