Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlaz iz krize

Josipović poručio: strah od odlučivanja opasan po život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je, kako je glavni razlog što Hrvatska još nije izašla iz krize to što na mnogim razinama 'postoji strah od odlučivanja' kojeg smatra opasnim po društvo.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak kako je glavni razlog što Hrvatska, za razliku od drugih europskih zemalja, još uvijek nije izašla iz krize u tome što nismo učinili sve da se provedu reforme i ojača gospodarstvo, a u tom kontekstu upozorava da na svim razinama 'postoji strah od odlučivanja' kojeg smatra opasnim po društvo.

Pročitajte i ovo Victoria Zinchuk U Dnevniku Nove TV Direktorica EBRD-a u Hrvatskoj o utjecaju krize na gospodarstvo: "Nemojmo se zavaravati, vidjeli smo što se događa s cijenama plina" Slika nije dostupna '2010. bit će katastrofalna' Dr. Pavuna: Kriza je inducirana da nas još više porobi

Rješenje izlaska iz krize nije u rezanjima već u više posla i više rada, ustvrdio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu'.

Hrvatska je po istraživanju The Economista svrstana među deset najgorih gospodarstva u svijetu u ovoj godini, a Josipović kaže da je razlog vrlo jednostavan - nismo učinili sve da se provedu reforme i ojača gospodarstvo. Prvenstveno pritom upozorava na opterećenost raznim administrativnim, birokratskim procedurama.

Josipović: 'Moramo ohrabriti dužnosnike koji donose odluke da ne budu uplašeni mogućim optužbama'

'Mislim da treba učiniti sve da se podupre i stimulira svakog tko može otvoriti i jedno radno mjesto. Načelno, zakoni koje imamo za poticanje ulaganja dobri su zakoni, i vlada je tu napravila dobar posao, ali izgleda da u našim glavama ne postoji još ta sloboda i odnos prema poduzetništvu da se kaže - 'ajmo napraviti posao. Pa se odugovlači s papirima, potvrdama, dozvolama, ne reagira se, na žalost, onako kako bi trebalo i na lokalnoj, a neki put i na državnoj razini', ocijenio je.

Predsjednik tu posebno upozorava na strah od odlučivanja, koji smatra 'ozbiljnim i i opasnim za naše društvo'. Kao jedan od primjera navodi problem stanova u Vukovaru koji su u režimu otkupa.

'Riječ je o stanovima i za Srbe i za Hrvate, da se ne bi shvatilo da je riječ o nekom nacionalno pitanju. Ti se stanovi ne otkupljuju, gomilaju se ugovori u ladicama, nitko ne plaća pričuvu za njih, oni se ne obnavljaju i štetu imaju i građani i grad Vukovar', kazao je.

Josipović: Hrvatska će nastaviti pomagati Hrvate u BiH

Govoreći o svojoj inicijativi za izradu cjelovitog prijedloga izmjena Ustava, kazao je kako razumije i poštuje rezerviranost političkih stranaka.

'Poštujem tu njihovu odluku da budu rezervirane, vjerojatno ne žele da netko drugi, pa makar i predsjednik, vodi inicijativu u nekom smjeru koji one ne mogu do kraja predvidjeti', rekao je. Najavio je da će u sklopu izrade prijedloga, koji bi trebao biti gotovo do kraja njegova mandata, biti organizirani radni stolovi za pojedina pitanja te će na njih uz stručnjake, biti pozvani i političari.

Na primjedbu novinara da HDZ smatra kako inicijativu za ustavne promjene koristi i u predizborne svrhe, jer predstoje predsjednički izbori, Josipović odgovara da je sve što čovjek radi 'dio njegove legitimacije za neke buduće izbore'. 'I ne vidim zašto bi bio problem, jer riječ je o redovitom radu, previđenom Ustavom', dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene