Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u posjeti

Josipović položio vijence za poginule Srbe i hrvatske branitelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je jutros mjesta na kojima su stradali srpski civili u okolici Pakraca te spomen-područje nadomak toga grada u zapadnoj Slavoniji gdje je tijekom Domovinskog rata poginulo dvadesetak hrvatskih branitelja.

Na spomenik podignut između Jeminovca i Šnjegavića, gdje je u prosincu 1991. po tvrdnjama okupljenih mještana stradalo tridesetak srpskih civila, predsjednik Republike položio je vijenac u nazočnosti predstavnika lokalnih vlasti, predsjednika Srpskoga demokratskog foruma (SDF) Veljka Džakule i srbijanskog veleposlanika u Hrvatskoj Stanimira Vukićevića.

"Na mjestu smo gdje je za vrijeme Domovinskog rata stradalo dosta civila srpske nacionalnosti, naših sugrađana. Vrijeme je da im se poklonimo, vrijeme je da se počinitelji zločina otkriju. Drago mi je da je ovdje i rodbina stradalih. Čujem da su se neki vratili, neki se, nažalost, i nisu vratili u ovaj kraj, ali ono što možemo reći je - ne ponovilo se", izjavio je predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru - 2 Sjećanje na vukovarsku žrtvu Vukovar odaje počast svojim stradalima i nestalima: "Ono što su počinitelji zločina učinili da bi zameli tragove je strašno" Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja Ogradili se Ministar branitelja odgovorio vukovarskom gradonačelniku: "Nije mi jasno što se to dogodilo ove godine"

>>Vukovarski logoraši: Postotak od 34,87 posto Srba je prenapuhan

Zamoljen da prokomentira tvrdnje čelnika SDF-a da su prije dvije godine podnijeli kaznene prijave protiv počinitelja, predsjednik je rekao da se raspitao te da se zločin istražuje.

Uoči tribine o položaju Srba u Hrvatskoj, koja će se poslijepodne održati u Pakracu, predsjednik je rekao kako "ocjena o tome nije jednoznačna".

"Puno je toga napravljeno da bi položaj bio bolji. Situacija se razlikuje od mjesta do mjesta, a znamo da sve odredbe Ustavnog zakona o zaštiti nacionalnih manjina nisu do kraja implementirane", rekao je Josipović. Dodao je da je na svima u politici da se izbore za puno poštovanje zakona.

Nakon obilaska pravoslavne crkve sv. Georgija predsjednik je vijenac položio i u Kusonjama na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. I ondje se sastao s obiteljima poginulih koji su mu zahvalili na posjetu.

Predsjednik je oko podneva stigao u Pakrac, gdje će sudjelovati na javnoj tribini o aktualnom položaju srpske zajednice na području zapadne Slavonije.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene