Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osimski i rimski sporazumi

Josipović: Odšteta ili povrat imovine svima koji su je izgubili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Povijest se ne može promijeniti, ali treba ispoštovati ono što je dogovoreno međudržavnim sporazumima i pravo na obeštećenje ili povrat imovine imaju svi koji su bili oštećeni', rekao je nakon sastanka s predsjednikom Italije Giorgiom Naapolitanom hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednici su razgovarali o manjinama i važnosti koju etnički Talijani imaju u Hrvatskoj te o razmjerno brojnoj hrvatskoj manjini u Italiji.

Pročitajte i ovo Poplave na sjeveru Italije Stanje crvene uzbune Sjever Italije se bori s neviđenim poplavama: Palo najviše kiše u 170 godina Giorgio Napolitano U 98. godini života Umro je bivši talijanski predsjednik Giorgio Napolitano

'Sjetili smo se i nekih teških trenutaka zajedničke povijesti, a ja sam izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Italija prihvatila plaćanje odšete prema Osimskim sporazumima', kazao je Josipović. 

Na pitanje o tome što Italija može očekivati od odluke hrvatske vlade kojom su na povrat imovine oduzete u komunističkom razdoblju pravo prvi put dobile i osobe koje nisu bile obuhvaćene Osimskim i rimskim sporazumima Josipović je rekao: 'Talijanski, ali i svi drugi državljani koji nisu obuhvaćeni Osimskim sporazumima imaju pravu na povrat imovine i tu neće biti nikakve diskriminacije, što je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda RH', kazao je Josipović tijekom zajedničke izjave za novinare nakon sastanka s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

'Važno je za našu demokraciju, za naše gospodarstvo i za moralni ustroj našeg društva da se obeštete svi kojima je imovina oduzeta', kazao je predsjednik Josipović koji se u zajedničkoj izjavi Italiji zahvalio i na velikoj podršci koju je Hrvatskoj pružila ne samo na putu u EU, nego od stjecanja državne neovisnosti.

Odnosi dviju zemalja na političkoj razini odlični su, ustvrdio je Josipović, a i gospodarski su na vrlo visokoj razini budući da je Italija jedan od najvećih trgovinskih partnera Republike Hrvatske.

'Razgovarali smo i o širenju te suradnje, dotaknuvši mnoga područja - od novih ulaganja u infrastrukturu i u turizam do dolaska velikog broja talijanskih turista na odmor u Hrvatsku', kazao je predsjednik Josipović.

Jedna od tema razgovora dvojice predsjednika bila je i EU osobito u svjetlu činjenice da će Hrvatska ući u punopravno članstvo 2013. ali i regionalna politika pri čemu su ustvrdili kako je važno da u Uniju jednog dana uđu sve zemlje jugoistočne Europe.

Dvojica predsjednika spomenuli su čak i pitanje problema s prijemom TV signala na djelovima hrvatske obale, pri čemu je hrvatski predsjednik izrazio zahvalnost talijanskoj vladi na poduzimanju odlučnih koraka, čiji se prvi rezultati već vide.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano pred novinarima je izrazio zadovoljstvo time što se stvara duh stalnog zbližavanja između Italije i južnoslavenskih susjeda. 'Na putu smo velike pomirbe između Italije, Hrvatske i Slovenije na ovom jadranskom području koje je doživjelo strašne, krvave stvari, koje su uzrokovale puno boli i teške posljedice', kazao je Napolitano.



Osobito je zadovoljstvo izrazio time što je Hrvatskoj u posjet došao neposredno nakon dovršetka pregovora o njezinom punopravnom članstvu u EU i podsjetio kako je Italija oduvijek davala potporu za to, uz koncenzus svih tamošnjih političkih opcija. 'Hrvatska u EU ulazi u vrlo teškom trenutku, u uvjetima gospodarske i financijske krize, ali je odgovor na te probleme upravo u daljnjem povezivanju i širenju EU', istaknuo je talijanski predsjednik.

'Prijem Hrvatske kao nove članice pokazuje da je EU shvatila da se ne može zatvarati već se mora širiti prema novim članovima koji vlastitom energijom mogu dati doprinos ostvarivanju zajedničkoj cilja, a to je da Europa nešto znači u globalnim razmjerima', kazao je Napolitano.

Predsjednik Italije spomenuo je Jadransko-jonsku inicijativu kao jedan od zajedničkih europskih projekata koji dodatno ističu potrebu bilateralne suradnje, pri čemu je istaknuo važnost nedavno potpisanih međudržavnih sporazuma.

Italija, po riječima svojeg predsjednika, duboko cijeni sve što je Hrvatska učinila po pitanju zaštite manjina, osobito talijanske, a završno je pohvalio hrvatski doprinos misiji ISAF-a u Afganistanu, 'teškoj i opasnoj misiji u kojoj je dosad poginulo 40 talijanskih vojnika, ali koja daje rezultate i koju treba nastaviti'.

Talijanski predsjednik trebao je u posjetu Hrvatskoj boraviti dva dana, ali sutrašnji susret s predstavnicima talijanske manjine u Puli otkazan je zbog njegovih obveza u domovini uzrokovanih financijskom krizom.

Izrazio je veliko žaljenje zbog odgode posjeta ali i napomenuo kako je već dogovoreno da zajedno s Josipovićem Pulu posjeti 3. rujna, ocjenjujući da će to biti vrlo važna poruka i talijanskoj zajednici u Hrvatskoj i cjelokupnom stanovništvu Istre.

Talijanski predsjednik sastat će se s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, najavljeno je i njegovo obraćanje saborskim zastupnicima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene