Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. obljetnica predaje bolnice

Josipović odlikovao djelatnike nekadašnje vojne bolnice Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je danas odlikovanja zaslužnim djelatnicima Kliničke bolnice Dubrava u povodu 20. godišnjice predaje Vojne bolnice Zagreb Republici Hrvatskoj.

Četvero tadašnjih djelatnika, među kojima jedan posthumno, odlikovano je Redom hrvatskog trolista, dok je njih devetero, a među njima dvoje posthumno, odlikovano Redom hrvatskog pletera, za doprinos u primopredaji te, krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, najsuvremenije bolnice u Zagrebu, koja je zapošljavala 1.250 djelatnika.

Predsjednik Josipović naglasio je kako je riječ o posebnoj i po mnogo čemu važnoj instituciji nezaobilazno vezanoj uz Domovinski rat te jednoj od tada najsuvremenijih vojnih bolnica u ovom dijelu Europe, čija je vrijednost objekta i opreme dosezala 500 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Prometne nesreće političara - 1 Političari i odgovornost Prometne nesreće dužnosnika nisu rijetkost, neki su napuhali i dosta promila: "Gledajte, nije to baš lijepo, ali i ja sam samo čovjek" Slika nije dostupna LAKŠA PROMETNA NESREĆA Ivo Josipović zabio se autom u ogradu kafića u centru Zagreba

Neprocjenjiva vrijednost

U ustanovi je radilo 1.250 djelatnika različitih profila, najviše stručnog medicinskog kadra, te je bolnica stoga, ocijenio je Josipović, bila neprocjenjiva vrijednost koju je mlada hrvatska država trebala zadržati i sačuvati, što u kontekstu vremena prije dvadeset godina nije bilo lako.

'Preko 80 posto kadra izrazilo je lojalnost RH, ali onaj preostali dio nije bio takvog razmišljanja. Zbog toga preuzimanje bolnice i stavljanje na raspolaganje Hrvatskoj nije bilo lako. Zahvaljujući hrabrim i odgovornim ljudima bolnica je sačuvana i stavljena u funkciju prije svega hrvatskim braniteljima, ranjenima i oboljelima diljem hrvatskog ratišta kao i svim civilnim građanima', kazao je Josipović.

Posebna zahvala generalu Špegelju

Podsjetio je i da je bolnica imala 60 mobilnih kiruških ekipa aktivnih na ratištu, gdje je stradalo četvero djelatnika. U ime odlikovanih zahvalio se doc. Ivo Vučković, tadašnji predsjednik Ratnog kriznog stožera bolnice.

'Vojnu bolnicu Zagrebu u punoj spremi i posve neoštećenu sačuvali su njezini djelatnici nakon 8-mjesečne vojne konspirativne aktivnosti i tako omogućili hrvatskoj Vladi da pregovorima ishoduje njezino preuzimanje od JNA', kazao je zahvalivši se na odličjima kao velikom priznanju svima koji koju su na bilo kojima su na bilo koji način tome pridonijeli.

Posebnu zahvalnost izrazio je generalu Martinu Špegelju bez kojega, kako je rekao, bolnica ne bi ni bila izgrađena te tadašnjem ratnom ministru Živku Juzbašiću na pruženoj pomoći. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene