Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski predsjednik poručio

Josipović: Očekujemo da Hrvati kao nacionalna manjina u Srbiji sudjeluju u političkim procesima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Činjenica da u srbijanskoj skupštini nakon nedavnih parlamentarnih izbora nema nijednog predstavnika Hrvata bit će tema razgovora Hrvatske i Srbije, kazao je u srijedu predsjednik Republike Ivo Josipović, izrazivši očekivanje da pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji sudjeluju u političkim procesima kao što je to slučaj s pripadnicima manjina u Hrvatskoj.

"Savim sigurno, očekivanja su s naše strane da Hrvati kao nacionalna manjina u Republici Srbiji sudjeluju u političkim procesima. Vi znate da Hrvatska, ne samo kad je riječ o srpskoj manjini u Hrvatskoj, nego i svim ostalim manjinama, ima politiku uključivanja i posebnih izbornih pravila koja osiguravaju da pripadnici manjina budu zastupljeni na svim razinama vlasti", rekao je Josipović novinarima nakon konferencije "Otvorena Hrvatska".

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Beogradu Kriza u Srbiji Tužiteljstvo se oglasilo o uhićenima, odvjetnik upozorava: "Studente terete za rušenje državnog poretka, a huligane su osudili novčano" Policija razbija prosvjed Postizborna kriza Počela privođenja i uhićenja oporbenjaka u Srbiji: "Ovo je politički progon!"

Karamarko o predsjednikovom vicu: Nije baš smiješan!

"Moje je očekivanje da u bilo kojoj zemlji u kojoj postoji hrvatska manjina, ona participira u vlasti na ovaj ili onaj način. Ovdje to, nažalost, nije slučaj i sigurno će to biti tema naših razgovora", naglasio je Josipović.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) na nedavne je parlamentarne izbore izašao u koaliciji s Demokratskom strankom, a njegov predstavnik na listi Petar Kuntić nije prošao u novi saziv srbijanske skupštine, čime je hrvatska manjina ostala bez predstavnika u parlamentu.

DSHV je u ponedjeljak zatražio zajamčena mjesta za Hrvate u srbijanskom parlamentu na osnovi međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Republike Srbije koji vlada u Beogradu nikada nije u potpunosti primijenila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene