Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika očekivanja

SDP ne želi Bajića, Josipović očekuje da nauči nešto iz kritika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani predsjednik izjavio je da se ne želi miješati u izbor glavnog državnog odvjetnika, a SDP je protiv reizbora Mladena Bajića.

Na pitanje novinara zaslužuje li Mladen Bajić još jedan mandat glavnog državnog odvjetnika, Josipović je kazao kako će o tomu odlučivati Sabor i da se on ne želi miješati u taj izbor.‘Od glavnog državnog odvjetnika, ma tko on bio, očekujem jako puno. Očekujem zaoštravanje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i očekujem povećanu učinkovitost’, istaknuo je Josipović. Ako to ponovno bude Bajić, onda ‘od njega očekujem da nastavi sve ono dobro što je radio, ali da će izvući pouke iz kritika koje su se odnosile na rad Državnog odvjetništva’, kazao je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže saziv Sabora Splitska Hvidra: Mesić nije slučajno otputovao prije presude! Slika nije dostupna O odgovornosti Mesića Pusić: Zakon o suradnji s Haaškim sudom obveza je za sve

SDP neće Bajića

No, na Vladin prijedlog da Mladen Bajić po treći put bude državni odvjetnik oštro je reagirao SDP. Oni u Saboru neće podržati Bajićev treći mandat. Očito je, tvrdi Milanović, kako se na njega već godinama vrši politički pritisak, a na mjestu državnog odvjetnika treba biti osoba, smatra šef SDP-a, koja je gluha i slijepa na dnevnu politiku i koja će se ponašati samo prema zakonu. Osam godina i previše je, tvrdi, za obnašanje takve funkcije. Ako je bilo uplitanja politike u njegov posao, tvrdi Zoran Milanović, o tome je već odavno trebao javno progovoriti. 'Gospodin Bajić bi zaista trebao reći tko je to sprečavao i opstruirao istrage u zadnjim godinama ako su sada odjednom buknule. Cijelo je vrijeme on bio državni odvjetnik', rekao nam je šef SDP-a. Podsjetimo, premijerka Kosor je kazala kako je Vlada RH ponovno za glavnog državnog odvjetnika predložila Mladena Bajića jer smatra da je dobro obavio svoj posao. 'Dali smo obrazloženje i predlažemo da nastavi raditi svoj posao u skladu s poznatom činjenicom da borba protiv korupcije mora biti borba do kraja, bez ostataka i bez zaštitećnih po bilo kojoj osnovi', rekla je Kosor.  

U fotelju ga postavio Račan,a sada gubi potporu SDP-a

U fotelju glavnog državnog odvjetnika Bajića je posjeo Ivica Račan. Danas taj isti SDP okrenuo se protiv njega. Bajić neće dobiti njihovu podršku u Saboru. Optužuju ga da je podložan političkom pritisku koji utječe na njegov rad. Je li nastupila klima da Bajić može raditi bez političkih pritisaka, HNS će još procijeniti. Očigledno je, tvrdi Vesna Pusić, kako je Bajić bio podložan selekcionirati slučajeve. 'Mladen Bajić je jedan jako obrazovan čovjek, dobro zna svoj posao, ali je sigurno bio podložan političkim pritiscima, ne u načinu na koji je radio slučajeve koje je izabrao, ali po mom mišljenju u načinu odabira slučajeva na kojima je radio', rekla je Pusić. Bajić ima podršku HDZ-a, SDP-a nema. Hoće li po treći put biti državni odvjetnik mogli bi u saboru odlučivati vladini koalicijski partneri. (I.D./T.Š./S.T./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene