Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer najavio

Josipović o Vladinu smanjenju plaća: To nije populizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josipović je rekao da s s punim povjerenjem gleda na potez Vlade koja je vjerojatno izračunala da proračun ne može izdržati dosadašnju razinu primanja.

Upitan da prokomentira premijerovu najavu o smanjenju dužnosničkih plaća za pet do 10 posto, predsjednik Ivo Josipović je rekao kako s punim povjerenjem gleda na potez Vlade koja je vjerojatno izračunala da proračun ne može izdržati dosadašnju razinu primanja i kako tu nije riječ ni o kakvom populizmu. Dodao je kako njegov ured neće dobiti na uporabu nove skupocjene automobile te kako bi iz tog slučaja svi trebali izvući određene pouke u pogledu nabave, ali i komunikacije o onome što se nabavlja, planira i što se dogodilo.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković objavio koliko će novca od države dobiti svinjogojci pogođeni svinjskom kugom

Milanović: Ozbiljno razmišljam o smanjenju plaća sebi i ministrima

Obišao proizvodne pogone Đure Đakovića

Danas sam vidio kako nastaju dobri proizvodi i u civilnom i u vojnom programu. Đaković ima dobre reference u svojim izvoznim ambicijama, a tu su i poslovi koje rade za Hrvatsku vojsku, rekao je predsjednik Ivo Josipović prilikom obilaska proizvodnih pogona specijalnih vozila Đure Đakovića, koja su u većinskom državnom vlasništvu.

Pritom je izrazio nadu kako smanjenje proračuna neće utjecati na angažman potrebnih sredstava za servisiranje oklopnih borbenih vozila.

'Informiran sam kako su u tijeku zanimljivi razgovori sa stranim partnerima o izvoznim mogućnostima i tu priliku treba iskoristiti. Ja ću sa svoje strane u razgovorima s Vladom maksimalno podržati ovu namjensku proizvodnju' rekao je Josipović. Predsjednik Uprave holdinga Đuro Đaković, Vladimir Kovačević istaknuo je kako Ministarstvo obrane radi odličan posao za hrvatsku obrambenu industriju. Prema njegovim riječima, ovo ministarstvo kao najveći poticatelj izvozno usmjerene industrije Hrvatske moralo bi imati poseban status u odnosu na ostala ministarstva.

'Ugovori od životne važnosti'

Riječ je, kaže, o ministarstvu koje donosi referencu domaćoj obrambenoj industriji u izvoznom programu. 'Za 500 zaposlenih u specijalnim vozilima, od kojih su 300 branitelji, ugovor s Ministarstvom obrane o modernizaciji i reviziji tenkova od životne je važnosti. Osobito ako se uzmu u obzir naše ulaganje i investiranje u novu opremu radi podizanja efikasnosti i produktivnosti te nadolazeći izvozni poslovi', rekao je Kovačević. Na upit hoće li biti dovoljno posla za radnike Đure Đakovića da im se plaće u budućnosti ne bi smanjivale nego povećavale, Kovačević je odgovorio kako je slavonskobrodska tvrtka lani unatoč različitim oscilacijama uspjela zadržali radnike i sačuvati sve snage upravo zbog izvoznih poslova koji su pred njima.

Dodao je kako je značajan dio proizvodnje, posebno u industrijskom dijelu, u ovoj godini već ugovoren, a ono za što se bore jesu poslovi u segmentu obrane.  'Očekujemo da će Đaković postati dugoročno izvozno usmjerena kompanija', istaknuo je Kovačević. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene