Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Očekujem da Srbija ubrza tempo'

Josipović nezadovoljan kako Srbija rješava problem povratka izbjeglica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u razgovoru za najnovije izdanje beogradskog časopisa 'Cord' da nije zadovoljan načinom rješavanja problema sukcesije bivše SFRJ i povratka izbjeglica.

Josipović je i intervjuu 'Cordu', koji u Beogradu izlazi na engleskom jeziku, izjavio kako Hrvatska očekuje da Srbija ubrza tempo kada je riječ o raspodjeli diplomatskih predstavništava preostalih od negdašnje zajedničke države. Govoreći o najvažnijim otvorenim pitanjima između dviju država, Josipović je naveo povratak izbjeglica, rasvjetljivanje sudbina nestalih, podjelu imovine bivše SFRJ, koja obuhvaća i diplomatsko-konzularna predstavništva, umjetničko blago i arhivu, novac položen u bivšoj Narodnoj banci Jugoslavije te granično pitanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaustavili zlouporabu novca Njemačka uvela posebne kartice za migrante, neki nezadovoljni: "Ne želimo karticu, želimo gotovinu" Slika nije dostupna Nakon tri tjedna VRATIO SE Vlak HŽ-a stigao u Osijek

'O nekim su pitanjima postignuti dogovori i imovina podijeljena, ali još nije predana, poput diplomatskih ureda. Mislim da taj proces trebamo ubrzati i završiti', rekao je Josipović. 'Očekujemo da Srbija ubrza tempo te da konačno započne raspodjela diplomatskih ureda', dodao je.

Podsjetivši kako je od raspada SFRJ prošlo 20 godina, hrvatski je predsjednik izjavio kako je sve trebalo učiniti mnogo brže. Josipović je izjavio da on i predsjednica vlade Jadranka Kosor imaju iste poglede kad je riječ o suradnji sa Srbijom i da njih dvoje vrlo dobro surađuju.

Upitan koliko bi za dobrosusjedske odnose bilo važno povući međusobne tužbe za genocid pred međunarodnim sudom pravde, objasnio je kako se tim pitanjem bave vlade dviju država te kako je uvjeren da će one odgovorno pristupiti svakom području međusobnih odnosa dviju zemalja, uključivo i taj. 'Ne mislim da je, u ovom konkretnom trenutku, povlačenje tužbi važno za nastavak naših dobrih susjedskih odnosa', zaključio je Josipović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene