Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Slučaj švicarac'

Josipović ne vjeruje da bankari preko Vlade pritišću pravosuđe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović odbacio je tvrdnje Udruge Franak da banke preko Vlade vrše utjecaj na pravosuđe u 'slučaju švicarac'.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je danas uvjerenje da će drugostupanjska odluka u tužbi Udruge Franak protiv osam hrvatskih banaka biti nepristrana te odbacio ocjene te udruge da banke preko Vlade vrše utjecaj na pravosuđe kako bi presuda bila u korist banaka.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

'Uvjeren sam da to nema nikakve veze. Danas u Hrvatskoj nema, ne bi smio biti nitko - bila to Vlada, predsjednik, udruge, banke - tko smije i može utjecati na neovisnost pravosuđa', rekao je Josipović novinarima nakon što je primio djecu iz Srebrenice.

>> Odgovor bankarima: Udruga Franak uputila otvoreno pismo Vladi i Europskoj komisiji

Josipović je rekao kako svatko govori o nekim svojim interesima, pa tako i Udruga Franak, 'ali pravosuđe jest i mora biti potpuno neovisno i ne osvrtati se što govori bilo tko'.

'Siguran sam da će neovisna i nepristrana odluka biti donesena u drugom stupnju. Ne znam kakva, ali ono što podržavam do kraja jest neovisnost pravosuđa', rekao je.

Upitan o izjavi izvršne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde kako će od zemalja istočne Europe u recesiji ove godine biti samo Hrvatska i Slovenija, odgovorio je da nije bilo potrebe da to kaže 'jer i sami vidimo da su neki pokazatelji prilično zabrinjavajući'.

'Svi to vidimo i radi se. Vlada radi, radi gospodarstvo i moramo učiniti sve najbolje što možemo da dogodine ne bude takva ocjena. Nemam tome što dodati, znamo kakva je situacija i znamo da svatko mora dati najbolje od sebe', dodao je.

Josipović je potvrdio da postoji ponuda Hrvatskoj da se uključi u misiju Europske unije u afričkoj državi Mali, ali je opovrgnuo pisanje jednog dnevnog lista da je o tome razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom tijekom boravka u Francuskoj gdje je nazočio svečnosti u povodu obilježavanja pada Bastille.

'Nismo o tome razgovarali, a da postoji ponuda da Hrvatska vojska na jedan skroman način sudjeluje - postoji. Ali, o tome se još nije odlučilo. Postoji zakonska i ustavna procedura i ona će biti obavljena kako to treba', rekao je Josipović.

U medijima se spominje da bi Hrvatska u misiji u Maliju trebala sudjelovati s pet časnika. Odluku o slanju hrvatskih vojnika u misije izvan Hrvatske donosi Hrvatski sabor koji od 15. srpnja ima stanku u radu do sredine rujna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene