Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što Vlada planira?

Josipović nakon isteka mandata neće imati privilegije kakve ima Mesić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualni predsjednik Ivo Josipović nakon isteka mandata neće uživati u privilegijama kakve ima Stjepan Mesić.

Definitivno gubi povlaštenu mirovinu, a Vlada planira pravo na ured, tajnicu, vozača i osiguranje, ograničiti na pet godina. Ured bivšeg predsjednika preselili bi iz neke od luksuznih vila u zgradu Vlade ili Sabora. Stipe Mesić posljednji je predsjednik koji uživa u povlaštenoj mirovini. Aktualni predsjednik u mirovinu će po jedakim uvjetima kao svi drugi hrvatski umirovljenici.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Jakić poslao priopćenje Mesić ne želi više polemizirati s Josipovićem: 'To je štetno za RH'

'Privilegija Predsjednika Republike bit će ta da će moći otići u mirovinu kada on ocjeni da je trenutak, prije navršenih 40 godina rada i 65 godina starosti, s tim da će mu se u tom slučaju mirovina računati prema tome koliko je uplaćivao, dakle kao i svim osiguranicima', objasnio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

>> EKSKLUZIVNO Josipović Mesiću: Kada ljudi gladuju legitimno se zapitati o potrebi ureda bivšeg predsjednika

Privilegije koje Mesić ima doživotno, Vlada Josipoviću planira ograničiti na pet godina. Dok je Mesićev ured u luksuznoj zagrebačkoj vili, njegovi nasljednici bi ugledne goste primali u Banskim dvorima ili u zgradi Sabora.

Oporba smatra da je važno štiti ugled predsjednika, ali ne 'po svakoj cijeni'. 'Moramo biti racionalni. Moramo vidjeti na koji način, to ne može biti nakaradno kako je u ovom momentu. Naravno da ćemo podržati sva prava rješenja', rekao je Tomislav karamarko, predsjednik HDZ-a.

Stručnjakinja za protokol Milada Privora kaže da i u drugim državama bivši predsjednici imaju povlastice jer je ta institucija korisna za državu. 'Ima iza sebe i znanje i iskustvo i veze. Nisam za listopadne zakone. Danas se donesu jedni, a sutra drugi. Jer onda kada su se dizale ruke u Saboru za taj zakon, on je skoro unisono izabran', rekla je Privora.

Mesić najavljene promjene nije želio komentirati, dok je aktualni predsjednik i prije najavio da će se nakon isteka mandata vratiti radu na pravnom fakultetu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene