Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatopljenje odnosa?

Josipović 'najsrdačnije pozdravio Nikolića', spreman za susret

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema izjavama srbijanskog šefa diplomacije Ivana Mrkića, koji se upravo vratio u Beograd iz službenog posjeta Hrvatskoj, hrvatski je predsjednik Ivo Josipović svog kolegu Tomislava Nikolića najsrdačnije pozdravio, izražavajući spremnost i za susret s njim.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić ocijenio je nakon posjeta Zagrebu da ne postoji otpor susretu predsjednika Srbije i Hrvatske i da je hrvatski šef države Ivo Josipović izrazio spremnost sastati se s Tomislavom Nikolićem, ali tema tog sastanka nije razmatrana i on će uslijediti kad se stvore svi uvjeti.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Mrkić je beogradskom tisku, pohvalno govoreći o prijemu i suradničkom odnosu na koji je naišao u Zagrebu, rekao i da je Josipović "najsrdačnije pozdravio predsjednika Nikolića", te da je bio "vrlo konstruktivan u želji da se poboljšaju odnosi".

"Podupro je Srbiju u svakom smislu, rekao je da nam Europska unija treba dati datum (početka pregovora), da smo to zaslužili", kazao je Mrkić za "Politiku".

>> Nikolić o ćirilici u Vukovaru: RH treba donositi zakone koje može provesti

Na pitanje je li Josipović spominjao svoj eventualni susret s predsjednikom Srbije, Mrkić je odgovorio: "On je vrlo jasno izražavao svoju spremnost da se sretne s predsjednikom Nikolićem".

Na podsjećanje kako je Josipović tražio od Nikolića da se prvo odrekne svoje četničke prošlosti, Mrkić je uzvratio da "ništa od toga nije spomenuto".

"Sve ovo što se događa između naše dvije vlade pripremni je rad na susretu dvaju predsjednika koji će doći sam od sebe, ako stvorimo uvjete. Ne postoji otpor susretu na vrhu, pogotovo nije postojao s naše strane", naglasio je Mrkić u "Politici".

Srbijanski šef diplomacije kazao je da se predsjednik Hrvatske posebno interesirao za rješavanje problema nestalih osoba i za procjene mogu li Beograd i Zagreb doći do točke povlačenja tužbi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

'Ako Hrvatska povuče tužbu, povući ćemo je i mi'

Na pitanje jesu li oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a potom i srbijanskom generalu Momčilu Perišiću, pridonijele promjeni stajališta u međusobnim tužbama pred ICJ-om, Mrkić je rekao da bi tužbu prvo trebala povući Hrvatska, pa onda Srbija.

"Oni su podnijeli tužbu i logičan slijed je da je oni povuku, a siguran sam da ćemo onda i mi povući protutužbu. Ukoliko što više razvijemo taj suradnički odnos, siguran sam da će svatko biti dovoljno zreo i pametan da ne inzistira na sporenju jer mi imamo različite poglede na prošlost", rekao je Mrkić.

"To je stvar političke odluke. Koliko ja razumijem, Hrvati su spremni povući tužbu. Mi nismo nervozni. Mi smo samo reagirali na ono što je Hrvatska učinila. Ako ona povuče tužbu i mi ćemo", istaknuo je srbijanski šef diplomacije.

Mrkić je o svom posjetu Zagrebu u ponedjeljak i o mogućnostima za povlačenje tužbi govorio i za "Blic", istaknuvši da bi tužbe samo mogle opterećivati srpsko-hrvatske odnose i generacije koje dolaze.

"Zaključili smo da će tužbe i eventualno njezini ishodi opterećivati odnose dviju zemalja i buduće generacije. I mi i oni želimo stvoriti ozračje da se tužbe povuku. Vjerujem da će se to dogoditi do kraja godine", rekao je srbijanski šef diplomacije za "Blic". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene