Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobivanje dozvola

Josipović: Međimurje treba biti uzor drugima u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas u Čakovcu kako rekordnih 14 dana u Međimurju za dobivanje svih dozvola za investitore drugima u zemlji treba biti uzor i standard.

'Mislim da je servis županije, gradova i općina u Međimurju odlično usmjeren prema građanima, što potvrđuje i rekordnih 14 dana za isposlovanje svih dozvola za investitore, što drugima u zemlji treba biti uzor da postane standard', rekao je predsjednik Josipović tijekom službenog posjeta Međimurskoj županiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sajam investicija u Zagrebu Jučer podrška, a danas...: Josipović uputio kritiku Vladi Slika nije dostupna Posjetio Međimurje Josipović: Međimurje treba biti uzor drugima u Hrvatskoj

Posjet je počeo radnim sastankom s međimurskim županom Matijom Posavcom, s kojim je najviše razgovarao o stanju u gospodarstvu, te su zaključili kako je komunikacija koju županija ima s gospodarstvenicima model koji se može primijeniti na cijelu Hrvatsku.

Župan Posavec predstavio je e-građevinske dozvole, koje se zasad uvode jedino u Međimurju, te najavio uspostavu jedinstvenog sustava e-županije u kojoj će se sve rješavati bez papira, 'on line'.

Josipović poručio: strah od odlučivanja opasan po život

Predsjednik Josipović pohvalio je način na koji se u Međimurskoj županiji privlače strani investitori, ističući kako u najsjevernijemu hrvatskom kraju ima mnogo primjera koji su optimistični i pozitivni, poput podatka da županija ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu. Istaknuo je i Županijsku bolnicu u Čakovcu, koja po pacijentu ima upola manje troškove nego u drugim dijelovima Hrvatske.

'To je dokaz da se i u štednji mogu stvoriti visoki standardi, visoka razina usluge', ocijenio je.

Predsjednik Josipović spomenuo je i bivšu čakovečku vojarnu koju je županija dobila od države, ali je za nju mora izgraditi deset vojnih skladišta na poligonu u Slunju. S tim u vezi rekao je da je Međimurska županija dobila vojne nekretnine pod najnepovoljnijim uvjetima.

Istaknuo je kako se osobno zauzima, a nada se da će njegov prijedlog prihvatiti i Vlada RH, da županija tu nekretninu dobije kao i druge jedinice lokalne samouprave - besplatno.

Josipović se sastao i s čakovečkim gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, pri čemu je pohvalio način zbrinjavanja otpada, po čemu je Čakovec najdalje otišao u Hrvatskoj.

'Selekcija otpada na kućnom pragu, plaćanje odvoza po volumenu i kasnija reciklaža su standard koji ostatak zemlje tek treba dostići', rekao je.

Pozitivnim je ocijenio i financijsko poslovanje u kojem je Kovač u samo deset mjeseci nakon dolaska na vlast minus od šest milijuna kuna u gradskoj blagajni pretvorio u plus, a dug grada smanjio s 18 milijuna kuna na tri milijuna.

Hrvatski predsjednik boravio je i u najsjevernijemu hrvatskom gradu - Murskom Središću, a tom ga je prigodom gradonačelnik Dražen Srpak izvijestio kako je nužno izgraditi gradsku obilaznicu i novi most preko Mure prema Sloveniji.

Naime, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju drastično je porastao kamionski promet kroz gradsko središte. Projekt bi trebao stajati deset milijuna eura, a predsjednik Josipović ga je podupro kad je riječ o dobivanju novca iz europskih fondova.

Predsjednik Republike posjetio je i Osnovnu školu Vladimira Nazora u Pribislavcu, smještenu u ruševnom dvorcu obitelji Feštetić iz 19. stoljeća, te je tom prilikom rekao da je izgradnja nove škole 'jedan od najvažnijih županijskih prioriteta'.

Posjet Međimurju predsjednik Josipović završio je u Prelogu u Tvornici 'Šestan-Busch', u kojoj se proizvode kacige za vojsku i policiju koje se većinom izvoze. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene