Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najviše u politici'

Josipović: Korupcija je jedan od najozbiljnijih hrvatskih problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović ustvrdio kako je korupcija jedan od najozbiljnijih problema s kojima se Hrvatska inače susreće, ali i na putu u Europsku uniju.

Ujedno, kako je rekao u Grožnjanu u sklopu trodnevnog tečaja ovogodišnje Motovunske ljetne škole unaprjeđenja zdravlja, posvećen temi korupcije u zdravstvu, rješavanje korupcije, odnosno njena kontrola je i dio uvjeta koje Hrvatska ima vezano uz 23. poglavlje.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara?

‘Ono što je dobro jest činjenica da je ovaj problem osviješten jer ljudi zaista žele da se Hrvatska riješi korupcije’, kazao je Josipović u jednosatnom predavanju na skupu pod nazivom ‘Mediji i zdravlje: korupcija, istina i percepcija’.

>> 'Borite se protiv korupcije i držite financijske discipline'

Dodao je kako, ne samo akcijski plan koji je usvojen te program borbe protiv korupcije koji je sačinjen na državnoj razini, već i ovakve liječničke inicijative, znače puno u formiranju svijesti kod građana protiv korupcije.

'Politika najviše participira u korupciji'

Po njegovim riječima po strukturi indeks korupcije koji redovito provodi Transparency international pokazuje kako slika korupcije u Hrvatskoj je gotovo slična ili ista onoj kakve je u drugim zemljama a po pravilu je politika isturena kao ona koja najviše participira u korupciji, zatim zdravstvo i obrazovanje.

Za razliku od nekih drugih oblika kriminala koji se događaju pred ljudima, korupcija se najčešće događa u četiri oka Ivo Josipović ‘Ono što je anomalija kod nas je pravosuđe koje kotira vrlo visoko, a trebao bi biti jamac povjerenja i sigurnosti. Međutim, osobno vjerujem u jačanje povjerenja u pravosuđe jer smatram da postoji dovoljno snage za afirmacijom dobrih kadrova i prakse’, naglasio je predsjednik Josipović dodavši kako je i to pokazatelj kako Hrvatska ipak kreće kvalitetnim putem.

Naime, smatra on, uvedeno je puno dobrih mjera od tzv. uskočke vertikale do promjena u kaznenom zakonodavstvu, a osim što je donesen i novi zakon o kaznenom postupku, počele su se na drugi način primjenjivati i neke postojeće odredbe. Po riječima predsjednika Josipovića od iznimne je važnosti da se razvije praksa sprječavanja sukoba interesa jer su radi o cijelom setu mjera koje bi trebale služiti represiji ali i prevenciji korupcije.

'Važno je povjerenje građana u institucije'

‘Otkrivanje korupcije traži specifičan pristup. Naime, za razliku od nekih drugih oblika kriminala koji se događaju pred ljudima, korupcija se najčešće događa u četiri oka i zato je nije lako dokazati te iz tog razloga postoje tzv. posebne mjere u sklopu kojih treba razvijati dobru praksu koja će efikasno biti u službi suzbijanja korupcije ali koja neće neosnovano narušavati privatnost i ljudska prava’, zaključio je Josipović.

U tom pogledu, smatra on, od iznimne je važnosti i povjerenje građana u državne institucije i pravomoćne osuđujuće presude, što je, kako je rekao, ‘jedini lijek u borbi protiv korupcije’.‘Nema Europske unije bez prave borbe protiv korupcije’, poručio je Josipović. Prije svog predavanja predsjednik Josipović sastao se s načelnikom općine Grožnjan Rinom Dunišem te vijećnicima općinskog vijeća Grožnjana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene