Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednici u redovitim kontaktima

Josipović kod Tuerka: 'Postoje svi uvjeti za dobro raspoloženje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović doputovao je u Sloveniju gdje će sa slovenskim kolegom Danilom Tuerkom neformalno razgovarati o bilateralnim odnosima i odnosima u regiji, te najnovijem razvoju događaja na Mediteranu.

Hrvatskog predsjednika na ulazu u hotel 'Grad Otočec' srdačno je pozdravio njegov domaćin, slovenski predsjednik Danilo Tuerk, koji je, dobro raspoložen, rekao da postoje svi uvjeti za dobro raspoloženje jer ih je u Otočcu dočekalo lijepo vrijeme i velika medijska pozornost novinara, s čime se složio i predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski predsjednik tvrdi 'Zagreb nije oblikovao političku volju' Slika nije dostupna Potrebna su kreativna rješenja Tuerk: Još se mnogo mora učiniti da bi se odnosi Hrvatske i Slovenije popravili

>> Josipović i Tuerk: Razvoj odnosa vrlo pozitivan

Susret dvojice predsjednika u Sloveniji je najavljen kao 'radni', a trebao bi potrajati oko jedan sat. Nakon razgovora dvojica će predsjednika dati izjave novinarima, no odgovaranje na novinarska pitanja nije predviđeno. Susret dvojice predsjednika najavljen je tek u utorak popodne, no u uredu slovenskog predsjednika doznaje da se o njemu već duže vrijeme razgovaralo i da su predsjednici Slovenije i Hrvatske 'u redovitim kontaktima'.



Na pitanje hoće li u razgovorima biti riječi i o procesu završetka hrvatskih pregovora s Europskom unijom, za koji slovenski dužnosnici najvišeg ranga stalno ističu da je i u slovenskom nacionalnom interesu, u Ljubljani su odgovorili potvrdno. Današnji mediji u vezi sastanka dvojice predsjednika navode da su odnosi dviju država stabilni i u usponu, osobito nakon što je stupio na snagu arbitražni sporazum kojega je slovenska oporba dugo osporavala.

Razgovor u 'četiri oka'

Predsjednici će razgovarati o Libiji, a nije isključeno ni da će razgovarati i o onome što stoji pred dvije države Mediji navode da će Josipović i Tuerk razgovarati 'u četiri oka', pa tako na sastanku neće biti ni veleposlanika dviju država, kako je to inače protokolarno uobičajeno. To potvrđuje i slovenska televizija, koja tvrdi da je još u utorak slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk 'kategorično zanijekao' da će se predsjednici dviju država susresti na neformalnom sastanku u Sloveniji 'jer bi on o tome inače bio obaviješten'.

Tuerk i Josipović do sada su imali više formalnih i neformalnih susreta. Slovenski predsjednik tako je nazočio inauguraciji predsjednika Josipovića, a ubrzo je uslijedio i prvi posjet hrvatskog predsjednika Sloveniji, a i slovenski je predsjednik službeno posjetio Hrvatsku. Uz to, susretali su se i prilikom regionalnih i međunarodnih događaja, te u manje formalnim prilikama.

Predmet razgovora bit će i Libija

Tako su lani u listopadu zajedno otvorili novi most na rijeci Sutli koji povezuje Hum na Sutli sa slovenskim mjestom Rogatec, predsjednik Josipović bio je lani zajedno sa suprugom Tajanom gost slovenskog predsjednika u Ljubljani na koncertu Ljubljanske filharmonije. Zadnji su se put susreli u Zagrebu prilikom 6. kongresa humanista te tu prigodu iskoristili i za neformalne razgovore.

Nije isključeno, iako to nijedna strana nije potvrdila, da će dvojica predsjednika, osim o aktualnom stanju u vezi s intervencijom u Libiji i stajalištu obiju država prema tom pitanju te uobičajenim regionalnim pitanjima, razgovarati i o onome što stoji pred dvije države vezano uz budući arbitražni postupak o graničnom prijeporu, s obzirom da su obojica profesori prava te da su u više prigoda istaknuli da je upravo arbitražnim sporazumom došlo do novog uspona u međudržavnim odnosima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene