Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popovac povodom Božića poručio

'Josipović je postao predsjednik i voljom građana srpske nacionalnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milorad Pupovac na tradicionalnom domjenku u povodu pravoslavnog Božića rekao je kako su u protekloj godini Srbi u Hrvatskoj i njihova politika nakon dva desetljeća postali specifična i važna komponenta hrvatskih demokratskih procesa.

Dodao je kako su Srbi jednako odgovorni prema sebi i prema Hrvatskoj, a njihova politika jednako predana u ostvarivanju svojih i općenacionalnih interesa. U 2011. željeli bismo dodatno ojačati takvu ulogu srpske zajednice u hrvatskim demokratskim procesima, jer to vidimo kao dug prema srpskoj zajednici i prema Hrvatskoj te kao nenadomjestiv način njihove međusobne emancipacije, poručio je Pupovac.

Pročitajte i ovo Vojnici - 2 Ruski plaćenici Srpski vojnici žale se na okrutnost! Pucaju im iznad glava, mlate ih i tjeraju u borbu bez streljiva: "To znači da te šalju u sigurnu smrt ili barem ranjavanje" Pravoslavni Božić Različite tradicije Od Ukrajine preko Srbije do Etiopije: Najzanimljiviji običaji za proslavu Božića 6. siječnja

Srbi u Hrvatskoj žele politiku u kojoj se hrvatska demografski i ekonomski neće svesti na Zagreb, rekao je Pupovac. Također žele dati svoj doprinos da se pregovori s EU završe u očekivanom roku do kraja lipnja ove godine jer je to, kako je kazao, strateški, politički i ekonomski interes Hrvatske.

>> Pupovac: Ne bude li rezultata, SDSS će razmisliti o povjerenju vladi

Pupovac je izrazio i spremnost na suradnju sa svim ključnim akterima hrvatske politike i institucija, a prisjećajući se političkih događaja tijekom proteklih godinu dana ustvrdio je kako je Ivo Josipović 'postao predsjednik republike voljom velike većine hrvatskih građana uključujući i građane srpske nacionalnosti'.

Ono što je, po Pupovčevim riječima, 20 godina duboko razdvajalo cijelu regiju Hrvatska je, u prvom redu na osnovu rada predsjednika Josipovića, pretvorila u razlog spajanja. Promjenama Ustava, Zakona o pravima nacionalnih manjima ključne manjinske institucije su konačno priznate, uključujući i SNV, a izborno je zakonodavstvo promijenjeno tako da je prekinuta višegodišnja protuustavna praksa manjinske izborne segregacije i manjinskog izbornog geta, rekao je Pupovac.

'Obnovit će se dem,okratski kapacitet'

Dodao je kako će Srbi u Hrvatskoj nakon 20 godina moći birati i biti birani kao ravnopravni građani uz zaštitnu fiksnu izbornu kvotu od tri mandata, ukoliko redovan izborni postupak ne osigura više, a tim će se izbornim procesima, uvjeren je, ojačati i obnoviti oslabljeni hrvatski demokratski kapacitet.

Proteklu 2010. godinu ocijenio je kao godinu za koju se velika većina hrvatskih građana raduje što je prošla jer su u njoj brojni ostali bez posla i poslovne sigurnosti, mogućnosti otplate kredita ili mogućnosti školovanja što je kod mnogih razvilo osjećaj nepovjerenja prema politici i političkim institucijama. Srbi u Hrvatskoj zalažu se za stvaranje investicijsko-razvojnih inicijativa i politika koje bi zaustavile rast nelikvidnosti i nezaposlenosti, te pad proizvodnje i investicija.

Među njima su i infrastrukturni projekti kao što su željeznica, plovni i lučki putevi te kontejnerski program, restrukturiranje hrvatskih kapaciteta u proizvodnji hrane, te stvaranje politike ujednačenog regionalnog razvoja. Tradicionalnom čestitkom 'Hristos se rodi!' predsjednik SNV-a Milorad Pupovac zaželio je svim pravoslavnim vjernicima sretan Božić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene