Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Komentirao razvoj Hrvatske

Ivo Josipović: Imamo dobre zakone za investicije, trebamo mijenjati mentalitet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josipović je tijekom posjeta Ludbregu komentirao situaciju u Hrvatskoj, te rekao kako Hrvatska ima kvalitetne zakone za poticanje investicija.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako Hrvatska ima kvalitetne zakone za poticanje investicija, ali da svi, pa i Vlada, trebaju poraditi na mijenjanju mentaliteta kako bi se investicije i pokrenule.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzimanje poduzeća Evo u kojoj su državi Hrvati najveći investitori! Slika nije dostupna Ima plan Srpski 'kralj šećera' želi uložiti 100 milijuna eura u Hrvatsku

'Hrvatska u ovom trenutku ima zaista povoljno zakonodavstvo kada je riječ o poticanju investicija, posebice kada se radi o strateškim investicijama. Ono na čemu moramo svi poraditi, pa i Vlada, je na mijenjanju našeg mentaliteta', izjavio je Josipović na novinarski upit čini li Vlada dovoljno u privlačenju stranih investicija.

Predsjednik Ivo Josipović raspisao izbore za Europski parlament za 25. svibnja

'Tu možemo svi mi napraviti puno više, iako je lakše mijenjati zakone nego mentalitet', dodao je predsjednik tijekom posjeta ludbreškim tvrtkama Ducati komponente i Lukaps, koje su u vlasništvu stranih, odnosno talijanskih i indijskih investitora.

Naglasio je kako je riječ o dvjema odličnim gospodarskim pričama koje bi bilo dobro 'preslikati' na cijelu Hrvatsku, ali da to nije jednostavno.

'Za takve projekte uz investitore potrebno je imati i lokalnu samoupravu koja potiče takva ulaganja', poručio je Josipović i dodao da upravo grad Ludbreg ima primjer takve vlasti.

Predsjednik je nakon posjeta tvrtkama izrazio zadovoljstvo dobivenim informacijama, odnosno planiranju daljnjih zapošljavanja, a predstavnici uprava tih tvrtki pohvalili su suradnju s gradom.

Ivo Josipović - Svaki dan dobijem 10-ak mailova u kojima piše: 'Predsjedniče gladan sam!'

Za realizaciju takvih projekta širom Hrvatske, odnosno za privlačenje većeg broja investitora, Josipović ističe potrebu stabilne pravne regulative te da ozbiljno moramo razmisliti o deregulaciji mnogih djelatnosti. Kao negativni primjer naveo je onaj nedavni kada je jedan gospodarski subjekt za početak izgradnje pogona treba pribaviti 94 različitih dozvola. Država mora napraviti puno više upravo na tim područjima, poručio je.

Upitan imamo li pravo na optimizam što se tiče rasta gospodarstva, budući je Vlada najavila gospodarski rast od samo 0,2 posto, Josipović je rekao kako trebamo biti optimisti i gledati na pozitivne stvari, poput zadnjeg podatka o rastu industrijske proizvodnje.

Pojašnjavajući zašto se odlučio posjetiti Ludbreg na Dan grada Josipović je kazao kako mu je namjera odlaziti u one sredine gdje postoje pozitivni gospodarski primjeri. Na taj način želi pokazati građanima da nije 'sve tako crno', a investitore ohrabriti na gospodarske poduhvate.

Ivo Josipović: protutužba Srbije protiv Hrvatske neće uspjeti!

Predsjednik je bio i na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Ludbrega te poručio da je Ludbreg primjer grada koji je uspio pronaći 'formulu' za privlačenje stranih investicija i osiguranje uvjeta gospodarskog razvoja.

Uz čestitke u povodu Dana grada Josipović je zaželio Ludbrežanima da ostvare sve svoje razvojne projekte na različitim područjima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene